Parasport hos Ekerö IK

Parasport hos Ekerö IK

I samverkan mellan Ekerö kommun, Stockholmsidrotten, Parasport Stockholm och idrottsföreningar i kommunen, har ett arbete startat för att utveckla funktionsnedsatta barn och ungas möjlighet till idrott. Ekerö IK har nu startat upp ett arbete för att se över intresset för parasport i kommunen. 

Sedan ett par år tillbaka har Ekerö IK försökt ta kontakt med särskolor i kommunen för att se över intresset för att röra sig lokalt i föreningen. Arbetet stannade dock upp, men förra säsongen fick Ekerö IK skäl att ta upp frågan igen.

– En liten kille med funktionsnedsättning ville börja spela innebandy, men föräldrarna var osäkra på om det skulle vara ok att börja i en ordinarie knatteskola och om pojken skulle klara av utmaningen. För oss på Ekerö IK är det en självklarhet att alla ska med, vi fick helt enkelt prova, berättar Johanna Eriksson, sportchef Ekerö IK innebandy.

Efter en dialog med föräldrarna om behovet som skulle kunna uppstå för pojken och att han kan komma att behöva ha stöttning av föräldrarna på plan, körde de igång. Det visade sig att det fungerade toppen och att föräldrarna efter bara ett par gånger kunde backa tillbaka. 

– Det är så glädjande att se utvecklingen och framstegen han gör, precis som vilket annat barn som helst i gruppen. Han sprider så mycket glädje och vill verkligen vara med, säger Johanna.

När våren kom anmäldes han även till knatteskolan i fotbollen och det fungerar också bra. Visst kan det vara svårt med vissa instruktioner precis som för vilket barn som helst, men då får ledarna visa flera gånger och förklara på ett enkelt sätt, en övning i taget. 

– Något som dock har hängt med mig sedan starten har varit min egen oro när dagen kommer då skillnaden kanske blir större, när det kommer till att barnen börjar utvecklas snabbare, bli större och att tempot höjs från knatteskolan. Att kunna flytta ner ett snäpp in i åldersgruppen under har ju gått bra även denna säsongen i innebandy, men vi kan inte göra så för evighet. Alla barn har rätt att utvecklas på sina egna villkor och här ser vi att vi skulle kunna göra en förändring för fler, förklarar Johanna och fortsätter: 

  Jag har ofta tänkt under föregående säsong hur vi ska göra på bästa sätt och då kom Parasporten Stockholm in och hjälpte oss vidare i vårt tänk.

Ekerö IK fick kontakt med Parasporten Stockholm och Peter Melander och önskade få hjälp i hur de ska gå vidare från tanke till handling.

– Parasporten tillsammans med föreningsstyrelsen fattade beslut om att börja med idrotterna innebandy och bågskytte för att pröva sig fram och se om intresse för parasporten finns i kommunen. Vi kommer kanske ha två till tre barn som kommer till en början även om vi hoppas på fler, med det kommer vara en vinst i sig med fler barn och unga i rörelse. Vi tror att om vi får intresse från föräldrar som vill engagera sig i frågan, kan vi inom kort anordna ett uppstartsmöte tillsammans med parasporten till vårterminen. 

EWA LINNROS

Läs också