Påskposten utspridd i skogen

Under påskhelgen länsades flera postlådor på Ekerö på sitt innehåll. Posten hittades senare i skogen av en kvinna på hundpromenad och avsändare och mottagare kunde informeras om händelsen.

Det var i slutet på påskhelgen, söndagen den 24 april runt 18-tiden på kvällen, som en kvinna boende i Närlunda, tog en kvällspromenad med sin hund i skogen i höjd med Utsikten på Ekerö. 

– En kort bit in i skogen låg hundratals upprivna brev ut utspridda, berättar kvinnan, som vill vara anonym. 

Enligt kvinnan var det allt från vadderade kuvert som tömts på sitt innehåll, till påskhälsningar med fotografier, fakturor och originalprotokoll med underskrifter. Det enda som lämnats oöppnat var ett kuvert från kronofogden.

– Det hade just varit påsk och jag blev så ledsen och besviken när jag såg hälsningar från mor- och farmödrar till sina barn och barnbarn. Men inte bara det, det fanns papper med personnummer och de fyra sista siffrorna och koder från banken, allt låg helt öppet.

Hennes första tanke var att ringa polisen men eftersom det var söndag och hon anade att breven inte skulle prioriteras så vågade hon inte lämna dem i skogen. Istället hämtade hon två kassar från bilen som hon fyllde med de trasiga breven och paketen.

På måndagen tog hon med de båda kassarna till Postnord på Bryggavägen, som tacksamt tog emot posten och konstaterade att de skulle polisanmäla händelsen. De ägnade sedan resten av dagen åt att sortera breven, försöka hitta mottagare och avsändare och ringa och meddela att deras post hittats, uppriven och tömd.

– Många hade ändå blivit glada över att få veta vad som hänt med deras hälsningar och paket och velat tacka mig för att jag tog resterna av det till Postnord, så personalen ringde upp till mig och framförde det, säger kvinnan.

Efteråt läste hon på kommunens hemsida att man funnit uppbrutna postlådor på två eller tre platser på Ekerö. Själv tror hon dock att breven hon hittade var från fler lådor än så eftersom de var så många.

Händelsen har satt sina spår och därför valde hon att kontakta Mälaröarnas nyheter för att varna alla Mälaröbor, som tror att det är säkert att skicka brev och paket att det kanske inte alltid är det.

– Nu går det med stormsteg mot midsommar och jag vill höja ett varningens finger till alla de som tänkt skicka något fint till sina nära och kära. Det är så sorgligt att det inte ska gå att skicka presenter utan att riskera att sådant här händer, men tydligen är det inte bättre.

Enligt Marie-Louise Mattsson, kommunpolis på Ekerö är dock den här typen av brott väldigt ovanliga.

– Jag skulle inte dra mig för att skicka brev eller paket men man kan ju ändå kontrollera att det inte är någon synlig åverkan på postlådan då man postar sina brev, säger hon.

HELEN BJURBERG

Läs också