Pia bekämpar det vita giftet

I september öppnar Stockholms enda behandlingshem för sockerberoende på Färingsö. Där erbjuder stenhamrabon Pia Lönnroth hjälp till dem som hamnat i klorna på ”det vita giftet”.

– Sockerberoende är en livslång sjukdom som är lika allvarlig som alkoholism. Den blir bara värre och värre med åren, men det går att behandla även om man måste hålla sig borta från socker resten av livet. Ett enda äpple kan kidnappa hjärnan och man är fast igen. Problemet är dock att det inte går att få någon hjälp av den traditionella sjukvården och det är där vi beroendeterapeuter kommer in i bilden, förklarar Pia Lönnroth som drastiskt liknar sockerberoendet vid att begå ett långsamt självmord med kniv och gaffel.

Hon är utbildad av Bitten Jonsson, som är svensk pionjär på området och har sedan i våras behandlat personer med sockerberoende på sin klinik i Bromma. I september genomförs dock den första intensivkursen med fyra dagars helpension på pensionatet Lilla Sörgården på Färingsö.

– Vi kallar det för ”chockmetoden” där chocken består i att man får enormt  mycket information under kort tid. Innan de fyra dagarna har man dock utrett om man har sjukdomen eller inte, dessutom har veckovis uppföljning under de kommande sex månaderna.

Förutom all information om hur beroendet fungerar, utesluts också socker ur kosten från första stund.

– Som socker räknas inte enbart det vanliga vita sockret, utan även vitt mjöl och processad mat. I den finns det oftast något som kallas ”high fructose cornsyrup” som fungerar på samma sätt. Under kursen lär man sig hur man ska kunna undvika dessa ingredienser så att man får en stadig grund att stå på.

LO BÄCKLINDER

Läs också