Pjäxdans och skrillor

I år har MN varnat för svaga isar runt om i kommunen. Hur Mälarisen var för femtio år sedan är oklart, men det fanns gott om spolade banor som nyttjades för skridskoåkning. Men inte nog med det – det arrangerades också en hel del populära inomhusaktiviteter.

Sportlovet har anor ända tillbaka till 1940-talet och var till en början ett ”kokslov” som syftade till att spara in på uppvärmningen i skolorna under ransoneringsåren. Idag finns det andra funktioner och syften med det. Men att försöka inspirera skolbarnen att ägna sig åt friluftsaktiviteter har gått igenom i alla tider. Under sportlovet 1969 fylls tidningen av en helsida med förslag på aktiviteter för de skollediga. Där listas allt från ishockeyturnering till skid- och skridskoskola, bal med pjäxdans till skivsnack och pingisturneringar.

I Stenhamra ordnar villaföreningen Sjöhäll skridskofest på isbanan i slutet av februari för att sprida ljus och värme. ”Man bjuder in ung som gammal till skridskoåkning till musik och i skenet av flammande marschaller på isbanan i Stenhamra, som för en afton skall förmedla något av stämningen från den tid då farmor åkte skridskor uppå Nybrovikens is”. Det blir servering med varm korv och glögg och i MN spekulerar man kring om detta evenemang kanske kan komma att bli en återkommande tradition.

På isbanan i Närlunda ordnar Studiefrämjandet skridskoskola med korvgrillningsfest och flammande stockvedsbrasor under utmärkt ledning av fruarna Mona Urbom och Siri Dahlström. ”I början sattes många, många rovor, men allt eftersom kursen fortskred lärde sig även de värsta vingelpettrarna att hålla balansen och styra de egensinniga skrillorna åt rätt hål”, rapporterar MN.

I den andra ändan av kommunen arrangeras en teaterresa till huvudstaden. För 27 kronor blir deltagarna upphämtade runt Adelsö eller längs med Munsö och får parkettbiljetter till föreställningen ”Black Comedy” som spelas på Intiman. Föreställningen är stjärnspäckad med namn som Jan Malmsjö, Christina Schollin, Lars Lind och Siv Ericks. Hasse Ekman svarar för regi och Yngve Gamlin står för dekoren.

I samband med att Färingsöcentern slår samman sina båda avdelningar under årsstämman i Skå bygdegård blir det även underhållning, förtäring och dans. Även det lokala centerpartistiska ungdomsförbundet deltar i samkvämet vilket ger lite extra stuns och nya infallsvinklar till diskussionerna enligt artikeln.

LO BÄCKLINDER

Läs också