Polisen prioriterar trafikbrott

Polisen prioriterar trafikbrott

Polisen har även fortsatt haft fokus på trafikbrott på Mälaröarna, ett område som prioriteras högt. Trafikövervakningen leder dessutom till att man stävjar även ytterligare brott.

Den 7 december stoppade polisen en bilförare som både var berusad, narkotikapåverkad och ägnade sig åt olovlig körning, vid ICA i Skå. Ett par dagar senare togs en person för grov olovlig körning i Ekerö centrum. En bil stals också samma dag från Ploglandsvägen, Ekerö.

– Den 11 december hade kollegorna flera trafikkontroller. Cirka 100 nykterhetskontroller genomfördes runt Ekerö centrum och alla förare var nyktra, förutom en som stoppades för rattfylleri på Ekerövägen, säger Anna Freij, kommunpolis.

Det var också ett flertal hastighetskontroller samma dag, både i Ekerö centrum och i Skå.

– Totalt skrevs nio ordningsböter och ett körkort omhändertogs på grund av att föraren körde 81 kilometer i timmen på en 50-väg.

Dagen efter kontrollerades ytterligare ett 60-tal bilar vid OKQ8 på Ekerö och en rattfyllerist upptäcktes.

– På Mälaröarna prioriterar vi att arbeta med trafikövervakning, ungdomar och trygghetsfrågor. Även om kommunen är en av de säkraste platserna att bo på, märker vi att det är viktigt att jobba med just dessa frågor. Det räcker oftast att kollegorna stoppar ett par bilar, så hittar de något brottsligt.

Anna Freij förklarar att man förebygger och upptäcker även andra brott genom rutinmässiga trafikkontroller. Dels stävjar det grov brottslighet då risken för att hamna i poliskontroll kan verka avskräckande, dels ökar det polisens synlighet vilket skapar trygghet bland medborgarna. Dessutom är det inte ovanligt att stöldgods påträffas när polisen gör dessa kontroller.

Det har också varit flera stölder kopplade till bilar och andra fordon under den senaste perioden. Den 9 december stals verktyg ur byggcontainrar på Ekerövägen, Drottningholm. Samma dag stal någon båda registreringsskyltarna på en bil i Gräsåker samt orsakade skada på bilen. En förrådscontainer i Skå har dessutom haft påhälsning av tjuvar och i Färentuna har både bildäck och bromsar stulits.

Den 12 december anmäldes också två personer för hets mot folkgrupp efter att de gjort Hitlerhälsning mot personer som väntat på en buss på Ekerö.

– Det var bra att de anmälde detta, då det är absolut nolltolerans mot den här typen av handlingar, säger Anna Freij.

Under hösten har också en nyligen restaurerad milsten i korsningen Björkviksvägen och Iländavägen, utsatts för åverkan genom att stenar har rivits ner och slängts runt fornminnen. Fornminnen skyddas enligt kulturmiljölagen.

LO BÄCKLINDER

Läs också