Pompa och ståt när nya ridhuset invigdes

I år är det fyrtio år sedan det nya ridhuset i Stenhamra invigdes. Den kända kommentatorn Anders Gernandt fanns på plats och invigningstalade med sina karakteristiska ”r” om den nya anläggningen.

Med uppvisning med kadrilj och hopp, paradmusik av lokala Holiday Paraders och Tv-kommentatorn Anders Gernandts skorrande ”” invigdes Färingsö ridsällskaps nya ridhus i Stenhamra i februari 1982.

Anläggningen, som var rejält tilltagen med sina 78 gånger 24 meter och ridbanan, som höll internationella mått, hade varit efterlängtade av ridsällskapets medlemmar, går att förstå av artikeln som publicerades i Mälaröarnas nyheter strax efter invigningen.

”Vi har jobbat för det här, det är jättebra” och ”Det är jättehärligt att få ett hus” lyder några av kommentarerna från intervjupersonerna.

Jannike Edlund är en av de mälaröbor som gick på ridskolan vid den tiden och som även var på invigningen. Hon var elva år gammal och minns än idag att hon fick Anders Gernardts autograf.

  Det var stort på den tiden, säger hon.

Jannike gick på ridskolan i Stenhamra från att hon var i åttaårsåldern och hon minns hur de halkade omkring på den isiga utomhusbanan under vintrarna innan ridhuset byggdes.

– – Det var superlyxigt när det slutligen stod klart.

Hon minns hur hon och hennes kompis cyklade eller gick till stallet vid sextiden under lediga helger och lov. Där sopade de stallgångar och hämtade hö och ledde hästarna på nybörjarlektionerna.

– Vi fick en biljett per lektion vi gjorde det och när vi tjänat ihop tio biljetter fick vi en gratislektion.

Jannikes favorithäst hette James. Fast hon så småningom flyttade från Stenhamra glömde hon aldrig James. När hon besökte ridskolan många år senare blev det ett kärt återseende.

– Döm om min förvåning när lilla, söta James fortfarande fanns kvar! Han blev 27 år och trivdes uppenbarligen bra på ridskolan, säger hon.

Sedan några år bor Jannike åter i Stenhamra och så snart hon flyttat tillbaka började hon att rida på Stenhamra ridskola igen.

– Jag anmälde mig till en uppstartskurs och det var jätteroligt att vara tillbaka igen. Även om mycket hade ändrats var det också mycket som var sig likt, säger Jannike.

HELEN BJURBERG

Läs också