Postnummer på alla brev

Ett ovanligt framträdande, ett tillfälle för ett gift par och en numerisk kampanj är händelser som sticker ut i nyhetsflödet under vårvintern 1968. En otäck misshandel blir också uppmärksammad.

Vid sitt årsmöte i mars bjuder Lovö Rödakorskrets på en sällsynt upplevelse. Scenaktrisen Inga Tidlbad har ”för den goda sakens skull” kommit från villan i Bromma för att läsa ur sin nyutkomna bok ”Buketten”. ”Ett sådant tillfälle att få lyssna till den mest hörvärda av alla griper man förstås i flykten…” konstaterar MN och även den stora skara åhörare som strömmar till evenemanget.

En annan ovanlig företeelse är den annons som har sitt ursprung i en tid innan Ekebyhovs slott blev kommunägt och fortfarande var i privat ägo. En jobbannons vänder sig till ett ”gift par” som ”erhåller plats den 1 maj på Ekebyhof, där sysselsättning kan beredas för mannen som gårdskarl och för hustrun hushållsarbete i viss utsträckning”.

En kampanj för att få stockholmarna att konsekvent skriva postnummer på de brev de skickar, pågår också under vårvintern 1968. Automatisk brevsortering håller på att införas i regionen och genom såväl tidningsannonser som utskick med postnummerkataloger till alla hushåll, hoppas man kunna drilla alla medborgare till att följa reglerna.

En specifik Färingsöyngling kan nog önska att han vore bättre på att följa ”reglerna”. Han döms till en månads ovillkorligt fängelse för misshandel vid Sollentuna-Färentunatinget. Vid en danstillställning på Adelsö festplats under föregående sommar har han ”gått bröstgänges tillväga” mot en jämnårig yngling från Ekerö. ”Denne hade därvid fått mycket svåra skador i munnen och ansiktet. Bråkmaren döms att ersätta den slagne med 2 000 kronor. I summan ingår ersättning för förlorad arbetsinkomst, läkarvård med mera”, rapporterar MN.

LO BÄCKLINDER

Läs också