Praktisk tapet i linne

Det andas julstämning i Mälaröarnas nyheter i december 1969. Annonserna lockar till köp och små notiser berättar om olika julbasarer och andra festligheter. Ett och annat lite mer djuplodande reportage finns också att förströ sig med under julledigheten.

I sista numret inför julen berättar champinjonodlare Harald Ericsson om sin och faderns svampodling i Ekeby på Munsö. Att odla champinjoner anses vara en av de mer ”kinkiga verksamheter man kan ta sig för” och de båda odlarna har moderniserat metoderna sedan de tog över odlingen elva år tidigare. Tidigare odlades svamparna på bädd, men Harald och hans far har övergått till mer lätthanterliga lådor där mycelen ympas in på vetekorn. Efter 18 dagar kan de första champinjonerna plockas och därefter pågår skörden i sex veckor, innan proceduren börjas om. Uppskattningsvis plockas årligen mer än 50 000 kilo champinjoner i odlingarna på Munsö.

Julklappstipsen är också många i tidningen. Pia och Staffan på Krukmakeri Lerduvan på Munsö lockar med ”något extra i julklappsväg” och Tempos leksaksland annonserar om både flipperspel, ångmaskiner och ”kissdockorna Per och Pia” som kissar när man trycker dem på armen. För ungdomarna rekommenderas långkoftor och långsjalar och för mamma en ”minkbitspäls att leva med, i ung och modern linje”. Pappa däremot antas bli glad för den bygelportfölj i prima oxhud som bjuds ut till försäljning – ”En toppenbra julklapp för alla karlar!”

Det är också offensiv marknadsföring inför julen, av linnetapeten ”Wall-Rit” som beskrivs som en inredningsdetalj som gör det möjligt att ”sätta upp en glad popaffisch och farfars gamla rova” utan att det blir märken efter stift och nålar.

Det berättas dessutom om traditionell julgrötsservering för öns pensionärer i Adelsö hembygsgård, där varje besökare uppmanas att ta med egen matsked. Ekerö Rödakorskrets är en av alla föreningar som arrangerar julmarknader under december. Den äger rum i Tappströmsskolans aula med ”ett sedvanligt pampigt utbud av lockande arrangemang” och erbjuder bland annat möjligheten att vinna en tavla av den kände Munsömålaren Olle Nordberg.

Slutligen annonserar ”posten” om ett erbjudande som torde locka många att agera. ”En enkel julklapp. Skicka ett julkort. Det kostar bara 35 öre för fem ord. Skriver ni mer kostar det 45 öre.” Man kan ju inte låta bli att fundera på vem som ska kontrollera vilken taxa som ska gälla.

LO BÄCKLINDER

Läs också