Premiär för vikingafilm från Adelsö

Spänningen är stor när vikingafilmen Varnagel äntligen ska visas för publik för allra första gången. Efter premiären är den redo för både nationella som internationella filmfestivaler och tas den emot väl hoppas producenten och manusförfattaren Faravid Svalfors af Ugglas på att den så småningom ska bli tv-serie. 

Kortfilmen Varnagel, spelades in på Adelsö under en vecka förra sommaren, vilket Mälaröarnas nyheter rapporterat om tidigare. Den utspelar sig på tidigt 800-talet och för manus står Ekeröbon och vikingafantasten Faravid Svalfors af Ugglas. Men både bakom och framför kameran har även andra lokala förmågor bidragit, såsom exempelvis skådespelerskan tillika Helgöbon Suzanne Reuter.

 Nu är det dags för premiärvisning av den 21 minuter långa filmen. 300 gäster har tackat ja till visningen och det tillhörande minglet på Filmhuset i Stockholm. Förutom branschfolk kommer många av de som på ett eller annat sätt deltagit under inspelningen, att för första gången få se filmen. Och spänningen över mottagandet är stor.

Själv är Faravid Svalfors af Ugglas mer än nöjd med resultatet.

      Berättelsen kommer fram bra och skådespelarna gör en fin insats, så jag känner verkligen att vi kommit i mål, säger han och förklarar att filmen är en händelserik skildring av vikingatiden med människoöden som man kanske inte är van vid att se.

– Det är spektakulära saker som händer på filmduken och en stor tyngd har lagts på musik och ljuddesign, berättar han.

 Filmen är egentligen en del av ett längre manus, som han skrivit för en hel tv-serie. Arbetet har finansierats med egna medel och bakom resultatet finns många människors dedikerade arbete och ett gediget samarbete. Förutom ett stort filmteam, som alla bidragit med sina visioner, har hela nittioåtta personer stått framför kameran, varav många lokala öbor. 

– Det har varit ett otroligt samarbete, från att hjälpas åt att flytta runt utrusningen till att måla om sköldar tillsammans. Att ha fått jobba i sådan gemenskap har varit magiskt!

Efter premiären är tanken att först visa upp filmen för mälaröbor i Adelsö hembygdsgård och förhoppningsvis även på Ekerö biograf. Men sedan ska den anmälas till både nationella och internationella filmfestivaler så att så många som möjligt får se den. Målet är att locka till sig samarbetspartners och kapital för att kunna göra serien till verklighet.

 – Det vore fantastiskt, och om det blir så vill vi spela in den på Adelsö. Vi tror att det skulle kunna skapa mängder av spännande samarbeten och gynna såväl världsarvet Birka och Hovmästargården som hela kommunen, konstaterar Faravid Svalfors af Ugglas.

HELEN BJURBERG

Läs också