Priserna på villor sjunker kännbart

Villapriserna har gått ner i Ekerö kommun. Medelpriset på försäljningarna under de senaste tre månaderna visar på en nedgång med 6 procent. 

Det här visar ny statistik från Svensk mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat. Även i hela Stockholms län sjunker villapriserna och det noterades också här en prisnedgång på 6 procent.

Priserna på villor sjunker i 128 av landets kommuner, medan de stiger i 14. I merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar. Bland kommunerna i Stockholms län sjunker priserna på villor i 20 av 21 kommuner. Störst var minskningen i Upplands Väsby där priserna sjönk med 13 procent. I Nacka däremot steg priserna med 1 procent. Notera att det på grund av få försäljningar saknas uppgifter om prisförändringar för villor i fem av länets 26 kommuner.

Sammanlagt såldes 50 villor på Mälaröarna mellan oktober och december till ett genomsnittligt pris på 6,6 miljoner kronor. I fjol gjordes 59 affärer vid den här tiden på året.

Mellan oktober och december gjordes sammanlagt 18 affärer med bostadsrätter i kommunen. Det kan jämföras med 30 vid motsvarande tid i fjol.De sålda bostadsrätterna i Ekerö kommun hade ett genomsnittligt pris på 3,2 miljoner kronor.

Eftersom det gjorts färre än 20 försäljningar redovisas inga uppgifter om prisutveckling för bostadsrätter i Ekerö den här månaden.

Priserna på bostadsrätter sjunker i 95 av landets kommuner, medan de stiger i tolv. I merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar. Bland kommunerna i Stockholms län sjunker priserna på bostadsrätter i 18 av 24 kommuner. Störst var minskningen i Salem där priserna sjönk med 17 procent. I Vallentuna däremot steg priserna med 13 procent.

Mellan oktober och december noterades inga försäljningar av fritidshus i Ekerö och därför redovisas inga uppgifter om prisutveckling för fritidshus för den här perioden.

Läs också