Publikrekord på Lions kulturfest

Ekerö och Färingsö Lionklubbar slår nytt publikrekord när deras tredje kulturfestival går av stapeln under ett par dagar i november 1969. På bio visas ett par komedier och en actionfilm.

Totalt 1 300 betalande gäster kommer till Lions kulturfestival som äger rum  i Tappströmsskolan under två dagar. Det är också välkända artister som bjuder på underhållningen. Här deltar operettstjärnan Sonja Stiernqvist och ”imitatörernas imitatör” Bosse Parnevik bjuder på ett partiledarporträtt. 

Succé gör även 12-årige Roland Sandgren från Svartsjö, som är en av årets mottagare av Lions kulturstipendier. Stipendiet är på 1 000 kronor, vilket motsvarar cirka 30 000 kronor omräknat till dagens valuta.

Summan väcker till en början ett och annat höjt ögonbryn. ”Något konfunderad var väl publiken i Tappströmsskolans aula när kommunfullmäktiges ordförande Arthur Andersson förkunnade att 12-årige Roland Sandgren från Svartsjö tilldelats ett av Lions kulturstipendier på

1 000 kronor. Så mycket pengar till en så liten grabb, tycktes en och annan tänka. Men när Roland satte fiolen under hakan och spelade upp ”La Serenata” av Braga fick man anledning att ändra uppfattning.”

Pengarna är välkomna förstås och stipendiaten ska använda dem till en ny fiol.

Keramikparet Pic och Staffan Laurin och blåsaren Hans Wallin får också kulturstipendium och Hans Wallin ”spelade en glad trudelutt på tvärflöjt”.

Det har även sålts lotter under kulturfestivalen och dragningslistan presenteras i MN. Vinsterna består av en stor och en mindre renstek, en stor och en mindre renfäll, konserver plus korv, keramikljusstakar, flera tavlor  och ett bord.

Andra ”kulturella” evenemang finns att uppleva, bland annat på Färentuna Folkets hus som visar två filmer. Det är ”Komedi i Hägerskog” och ”Lyckliga Schweizerostar”.

Den sistnämnda är en film med komikerparet Helan och Halvan. Hur titeln på svenska sattes är oklart, originalet heter ”Swiss Miss”. I Sverige har den visats under flera, vitt skilda titlar som ”Glada Tyrolare”, ”Helan och Halvan i gungan” och ”Här var det råttfällor”.

För den som önskar lite mer action visas ”Skuggan av en hjälte” som är baserad på den amerikanske militären Mickey Marcus liv.

EWA LINNROS

Läs också