Rankad 2:a i Sverige – 315 i världen

Mirjam Björklund från Ekerö var först ut av svenska damspelare på den internationella tennisscenen 2021 när hon spelade kval i WTA-tävlingen i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten.

Hur har ditt tennisår 2020 varit med tanke på pandemin?

– Det började bra, jag slog flera spelare före mig på rankningen och spelade väldigt bra med landslaget i februari. Sedan blev det ju tävlingsstopp så det har mest blivit träning här i Stockholm. Det blev några tävlingar i augusti och september och då gick det också bra, med bland annat en kvartsfinalplats i Zagreb och två vinster mot högre rankade tjejer. Sedan ställdes fler och fler tävlingar in under hösten så det blev träning på hemmaplan igen. Jag hann spela en match i elitserien, men så fick jag corona. Som tur var blev jag inte så sjuk, men jag var ändå borta i tre veckor och fick trappa upp väldigt försiktigt, berättar Mirjam.

Du inledde 2021 med att spela kval i WTA-tävlingen i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Vilka fler tävlingar har det blivit sedan dess?

– Jag har spelat på Mallorca och i Sydafrika. Det är väldigt få tävlingar för min nivå just nu så alla slåss om de få platserna som finns och man får åka till den tävlingen man kommer in i. 

Man vill ju komma igång och få spela matcher.

När blir nästa tävling?

– Nästa tävling blir på Mallorca 1 mars. Det är en 25 000-dollartävling. Sedan är det svårt att planera eftersom tävlingar ställs in med kort varsel, dyker upp med lika kort varsel och ibland tillkommer restriktoner som karantän i vissa länder och annat som gör att man inte kan åka dit man hade tänkt. Så man får helt enkelt ta det som det kommer och göra det bästa möjliga av situationen. 

Vad är din ranking nu?

Jag är rankad tvåa i Sverige och 315 i världen. Min närmaste målsättning är att bli bland de 200 bästa så att jag kan spela Grand slams. Jag är laddad inför resten av året och hoppas att vår enda damtävling i Båstad blir av i sommar. Det vore så kul att spela där igen.

EWA LINNROS

Läs också