Rättelse mandatfördelning

I förra numret redovisades felaktig mandatfördelning mellan Ekeröalliansen och oppositionen, vilket också gav en felaktig bild av den politiska situationen.

I vår artikel ”Vem ska styra med vem” uppgav vi att oppositionen i kommunen hade ett övertag med två mandat över Ekeröalliansen. Detta misstag berodde på att vi räknade in Liberalerna i oppositionen, då de kallar sig ”ett borgerligt oppositionsparti”. Men Liberalerna har inte tagit något beslut om att ingå i den rödgröna oppositionen, inte heller om de har funderingar över att återinträda i Ekeröalliansen. Ingenting av detta är klart i dagsläget. 

Det som gäller är att Ekeröalliansen, bestående av Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, har 17 mandat.

Den rödgröna oppositionen bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Öpartiet har 14 mandat.

Liberalerna, som är ett borgerligt oppositionsparti, har 5 mandat. 

Sverigedemokraterna, som är öppna för att samtala med samtliga partier, har också fem mandat.

Annons

Nuvarande allians kan med andra ord inte regera helt på egen hand. Ekeröalliansen har förvisso tre mandat mer än nuvarande opposition, men frågan är hur Liberalerna och Sverigedemokraterna kommer att rösta i olika frågor från de två olika blocket. Det är här det kan göra skillnad.

I vår artikel i förra numret uppgav både kommunstyrelsens ordförande  Adam Reuterskiöld (M) och oppositionsräder Hanna Svensson (S) att de båda är intresserade av ett samarbete med Liberalerna men att de inte är beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna. 

Liberalernas Göran Hellmalm kommenterade:

– Vi har sagt att vi ska prata med alla partier utom Sverigedemokraterna. Vårt mål är att kunna uppfylla så många av de frågor som möjligt som vi har lovat ekeröborna att vi ska driva. Vi är som sagt öppna för att prata med andra partier, men längre än så har processen inte gått ännu. Alla partier vill ju vara med och styra i kommunen, sedan i vilken form det kommer att ske, det får framtiden utvisa. 

Sverigedemokraternas Jimmy Fors kommenterar:

– Vi talar fortlöpande med andra partier angående olika frågor. Vi är pragmatiska och kan samtala med samtliga parter, då vi har mälaröbornas intressen i fokus. Med det sagt så kommer vi varken be om ursäkt för att vi är där eller agera dörrmatta åt någon part. Vi har ett ansvar över våra väljare som förväntar sig vår politik och det är ett ansvar vi inte kommer avsäga oss.

EWA LINNROS

Läs också