Rattfylla och slagsmål

Rattfylla och slagsmål

Polisen kan rapportera om två händelserika veckor när de tittar tillbaka på sina insatser på Mälaröarna under senaste tiden. Rattfyllerister och stölder hamnar högt i statistiken.

Inbrott och stölder har skett på otaliga platser under perioden. Flera båtmotorer stals till exempel i Färentuna i slutet av oktober liksom båtar som försvann både på Kärsön och vid Jungfrusunds marina
Bensin och verktyg har även stulits från byggarbetsplatser, på såväl Ekerö som Drottningholm och fritidshus har blivit utsatta för inbrott och stölder, både i Drottningholm, Ekerö och Stenhamra. I Stenhamra har även ett flertal bilinbrott skett där bilägare har blivit av med ljudsystem, kläder och bildelar

– Flera gärningmän försökte också bryta sig in i en båt i Tappströmskanalen, men boende på båten upptäckte detta och lyste på dem med strålkastare, vilket resulterade i att de gav sig av.

Även i trafiken har det funnits anledning för polisen att agera.

– Den 25 oktober körde en bil på fel sida av Ekerövägen och voltade därefter. Föraren gjorde ett negativt utandningsprov, vilket gör att man kan fundera på om olyckan kan vara mobilrelaterad. Tänk på att stanna till när du ska skriva sms eller till exempel knappa in en adress i din gps, säger Anna Freij, kommunpolis.

Ett par handgemäng har också inträffat under de senaste två veckorna. Bland annat uppstod ett slagsmål i Ekerö centrum den 26 oktober. Polis kom till platsen och hjälpte målsäganden till sjukhus. Den 30 oktober uppstod ytterligare ett bråk mellan två personer, denna gång på en buss som färdades på Drottningholm.

– Den 5 november blev en polispatrull omkörd av person i hög fart på väg ut mot Ekerö centrum och föraren rapporterades för hastighetsöverträdelse. Den 6 november greps också tre rattfyllerister på endast 20 minuter vid Ekerö centrum, då trafikpolisen gjorde en kontroll.

Den tredje personen som fastnade i kontrollen hade 1,58 promille och var även sedan tidigare dömd för grovt rattfylleri och hade återkallat körkort. Fordonet beslagtogs på grund av upprepad brottslighet.

Även i Färenunta togs en trafikant för grovt rattfylleri samt olovlig körning den 10 november. Samma dag träffade polisen på en person som visade ett förfalskat körkort i Skå. De rapporterade detta samt olovlig körning.

Från Stenhamra har också flera anmälningar om att ungdomar skjutit raketer och så kallade ”bangers” bland annat mot bussar, inkommit under tvåveckorsperioden.

Slutligen kan Anna Freij berätta om ytterligare en händelse från Färentuna, som är vanligare under den kallare årstiden.

– Aska från öppen spis tömdes i en behållare som ställdes utanför en bostad som sedan fattade eld. Var noga med aska som fortfarande har lite glöd kvar, poängterar hon.

LO BÄCKLINDER

Läs också