Reuter får kulturpriset

Kommunens stora kulturpris tilldelades Suzanne Reuter som under pandemin läst in poesi på Ekerö bibliotek samt framfört dikten Nyårsklockan lagom till tolvslaget.

I mitten av december mottog Suzanne priset, ett pris som inte delas ut på årsbasis utan endast när kultur- och fritidsnämnden väcker frågan.  Det var dags nu med tanke på Suzannes insatser, inte bara under pandemin. Redan 2012 började hon samarbeta med biblioteket, med att läsa noveller i samband med sopplunch för entusiastiska besökare. Efter detta har hon läst noveller vid flera tillfällen, hon har även läst en julberättelse för bibliotekets besökare, läst in tisdagspoesi vid Ekebyhovs slott och så har hon volontärt läst högt för de boende på Ekgården.

– Vi har ju ett väldigt levande bibliotek och det är så roligt att brainstorma tillsammans med dem om vad man kan göra. Om de tycker att de har användning av mig och kan göra något som människor på öarna skulle  tycka var roligt så litar jag på dem. Jag blir bara smickrad och tycker att det är jättetrevligt att göra detta om jag är ledig, säger Suzanne.

Flera öbor har kommit fram till Suzanne och givit henne uppskattning för dikterna som de sett henne framföra på bibliotekets sociala medier.

– När människor kommer fram till mig och pratar blir jag aldrig störd, jag blir bara glad.

Priset delades ut av Helena Butén Langlet den 14 december, vid ett offentligt arrangemang då bibliotekarierna Åsa Sjöberg och Frida Eriksson hade ett samtal med Suzanne på biblioteket.

– Kultur- och fritidsnämnden har möjlighet att dela ut ett pris för särskilda insatser när det är motiverat, kultur- och fritidsnämndens Stora pris. Suzanne Reuter har verkligen lyst upp vardagen för invånarna under en tuff tid med pandemi när många verksamheter fick ställa om till digitala evenemang. Här har Suzanne varit en otroligt viktig spelare och väldigt uppskattad. Hennes värme och omtänksamhet har gjort stor skillnad för både stora och små. Därför är hon så värd detta pris och det är vårt sätt att visa henne uppskattning för det hon gjort för oss alla, säger Helena Butén Langlet (M), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Kommunens kultur- och fritidschef Iréne Hededal bekräftar bilden av att Suzannes insatser under pandemin betytt mycket för många.

– När jag började arbeta som kultur- och fritidschef på Ekerö slogs jag av den fantastiska insats som Suzanne Reuter gjort och gör under pandemin. Överallt berättade människor om vad hon betytt för dem under en svår tid. Därför är jag så glad att kultur- och fritidsnämnden beslutade att tilldela henne sitt stora pris, säger Iréne Hededal.

Hur känns det att du vunnit det här priset, Suzanne?

– Det är ett jättefint pris, jag är både överväldigad och förvånad. Jag förstår inte att jag gjort en sådan insats som de säger och är väldigt, väldigt glad.

ELIN BISANDER

Läs också