Ronny har hört hela världen

Ronny Forslund från Svartsjö har upplevt i stort sett hela världen genom sin radio. Det han inte vet om radiohobbyn DX-ing är inte värt att veta. Lite paradoxalt är det dock att han har svårt att få in radiosignaler på hemmaplan utan måste åka till Hälsingland för att lyssna på radio.

Det skrapar och raspar när Ronny Forslund skruvar på sin kortvågsradio. Den långa antennsladden är fäst i lampan och han flyttar radion mellan olika platser i rummet. Först hörs ingenting särskilt, sedan ingenting alls och sedan helt plötsligt så utkristalliserar sig en röst långt bortifrån som pratar fort på ett okänt språk.

– Det här skulle kunna vara en kinesisk kanal, gissar Ronny ganska omgående.

Han är både snabb med rattandet och med att förklara hur det där med DX-ing fungerar.

– Det handlar om att interagera med radiostationer runt om i världen. När man har fått in en radiostation så hör man av sig till dem och berättar om hur den hörs där man befinner sig. Många av dem skickar då en vimpel eller ett kort som tack, vilket gör att många radiohörnor är tapetserade med material från radiokanaler runt om i världen.

Av dem som är i övre medelåldern idag minns många skruvandet på de stora gamla radioapparaterna och försöken att få in den engelskspråkiga Radio Luxemburg för att lyssna på den senaste pop- och rockmusiken. Att lyssna på avlägsna radiokanaler var också nära nog en folkrörelse på 50- och 60-talet. Sverige är  det land i världen som haft störst antal DX-lyssnare i förhållande till befolkningsmängden. Under andra världskriget hade också mycket information från omvärlden nått svenskarna via utländsk radio.

– För mig började det i barndomen med att jag och min mormor satt uppe på nätterna och lyssnade på radio. Hon var intresserad av omvärlden och hade lyssnat mycket under kriget. Jag har hört berättas  att hon en morgon när jag var nyfödd berättade att ”inatt hörde jag en väldigt bra karl som sjöng, han hette Elvis någonting…”.

Ronny kan berätta allehanda gripande och fascinerande historier som rör radiolyssnande. Som den gången när en svensk lyssnare av en slump lyckades höra ett desperat vädjande om medicin på svenska från en chilensk radiostation. En liten pojke hade blivit svårt sjuk och behövde en ovanlig och dyr medicin. Sannolikt valde man att sända ut nödanropet på svenska därför att man fått många lyssnarrapporter från Sverige och visste att det fanns gott om lyssnare här. Medicinen ordnades och allt gick väl för pojken.

Dels handlar DX-ing om att samla på radiostationer, dels finns det en spännande historisk sida. Strax före jul gav Ronny ut DX-boken som gör en rejäl djupdykning i själva hobbyn, men även är en gedigen sammanställning av personporträtt av DX-profiler och historiska fakta, varav en del är kopplade till Mälaröarna.

– En av Sveriges första reklamradiostationer, Radio Nord, sände i början av 1960-talet från det Panamaregistrerade fartyget Bon Jour som låg förankrat på internationellt vatten utanför Stockholms skärgård. De hade svårt att få ut programmaterial och morgontidningarna till båten och anlitade därför flygläraren Jesper Hydén, som drev Stockholms flygskola på Skå Edeby, att flyga ut med en Cessna till fartyget varje morgon.

En tullare som fick förtulla materialet då det skulle exporteras till territorium som tillhörde Panama, plockades upp på vägen och sedan flögs det ut till Bon Jour. Där släpptes det ner i en vattentät behållare som fångades in med en lina och drogs in till fartyget.

– Innan man flög ut för första gången så hade man testat i vattnet vid Lullehovsbron om det skulle fungera.

Även om DX-hobbyn inte är lika stor idag som för femtio år sedan, så finns det tusentals lokalkanaler ute världen som går att höra med en relativt enkel radio och en extra antenn. Får man tag i en gammal analog träradio kan man ganska lätt fånga upp långväga radiosignaler. Dock kan energisnåla lampor och annan elektronisk utrustning störa radiovågorna och vissa områden är mindre lämpade än andra. Det vet Ronny en hel del om då han själv måste åka till ett torp i Dalarna som han hyr tillsammans med andra radioentusiaster, för att kunna höra riktigt bra radio.

Idag är det cirka 400 medlemmar i Sveriges största DX-ingförening. Som många andra analoga hobbys är tillväxten ganska försiktig, men Ronny tror att många av dagens unga skulle kunna ha glädje av att skruva in radiostationer från avlägsna platser.

– Det är som en upptäcksresa, konstaterar han.

LO BÄCKLINDER

Läs också