RS Munsö/Ekerö ”Årets sjöräddare”

RS Munsö/Ekerö ”Årets sjöräddare”

Sjöräddarna Björn Dahlberg, Anders Räntilä, Johannes Kollig, Ola Svedberg från RS Munsö/Ekerö räddade fem personer ur vattnet utanför Mariefred en mörk augustikväll. Nu har sjöräddarna utsetts till Årets sjöräddare 2020.

Björn Dahlberg, jourskeppare på RS Munsö/Ekerö, hade en lugn fredagskväll hemma då Sjöräddningens larmcentral ringde. Det var några som hade fått slut på bensinen i båten och Björn fick telefonnummer till en av personerna i båten.

– Hon sa att de hade soppatorsk, beskrev var de låg men sa att det inte gick någon nöd på dem. Så vi samlader ihop besättningen, tar det lugnt och varmkör motorn. Efter en timme från första samtalet ringer jourtelefonen som jag har. Då är det tjejen jag pratat med och hon säger att de tar in vatten, båten sjunker och nu ligger vi i vattnet, berättar Björn.

Då sätter de full fart och kör så fort det bara går. Men de är cirka 20 minuters restid från platsen utanför Mariefred där de nödställda befinner sig. Björn är kvar i telefon med tjejen som ringt.

– Det går inte att lova att det kommer att gå bra, för det vet vi ju inte. Jag säger bara till henne att de ska försöka hålla ihop i en grupp och hänga i varandra. ”Men vi har inga flytvästar på oss, det är bara en som har det”, säger hon.

Det är sent på kvällen i augusti och becksvart ute. Det blir inte lätt för dem att hitta de fem personerna. När de kommer till det område de tror att de ska vara i, borde de fem se sjöräddningsbåten som har sökstrålkastare och blåljus, men tjejen säger att hon inte ser dem.

– Som tur var har den här tjejen en telefon som är lite vattentålig. Den åker ner i vattnet ibland under samtalet och jag hör hur det bubblar. Då tänder hon ficklampan på sin telefon och hon hade två procent på mobilbatteriet från början, så att batteriet inte tagit slut under den här tiden är ofattbart. Någon högre makt måtte tyckt att det inte var deras tur än, säger Björn.

Ungefär samtidigt som hon tänder ficklampan får hon också syn på sjöräddningsbåten och kan lotsa dem lite grann, samtidigt som sjöräddarna ser ficklampans ljus i horisonten.

– När vi kommer fram är det som fem fotbollar som ligger i vattnet, eller fyra och en halv för en kille hade precis gett upp och var på väg att sjunka. Vi fick upp dem och alla klarade sig, berättar Björn.

För denna insats har de nu utsetts till Årets sjöräddare.

Motiveringen lyder:

”En sak är säker när det gäller sjöräddning: Du vet aldrig vad som väntar, det gäller att vara förberedd för allt. Med övning, rutiner och gott samarbete i ryggsäcken kunde du och dina kamrater blixtsnabbt skifta fokus, när läget gick från rutinuppdrag till dödligt allvar. Er förmåga att snabbt ställa om var helt avgörande, för att fem människor skulle kunna räddas en mörk natt i kallt vatten.”

– Det är cred för hela vår station, ett bevis på att vi gör ett bra jobb och att vi behövs där vi är, säger Björn.

Förra året hade RS Munsö/Ekerö 50 larm med fara för liv och 150 larm för medlemsassistans.

EWA LINNROS

Foto: Peter Holgersson

Läs också