Rumbutis om sin OS-debut

David Rumbutis blev den första svenska herrgymnasten som deltog i OS på 29 år.

Senast en svensk manlig herrgymnast deltog i OS var i Barcelona 1992. David Rumbutis, 21, från Munsö såg till att den negativa trenden bröts, då han kvalificerade sig till OS i Tokyo. Väl på plats i Tokyo gick det dock inte riktigt som han tänkt sig. Nu är han hemma i Sverige igen och har fått lite distans till sin OS-debut.

– Allt var toppen förutom att själva tävlingen inte gick som den skulle. Den första veckan laddade vi upp i Fukuoka och maten, träningar och vädret var toppen. Även fast tävlingen inte alls gick bra så är jag ändå nöjd att vi var där på plats bland alla andra stora gymnaster och tränare, säger Rumbutis.

David Rumbutis inledde med ett misstag i hopp som är en av hans favoritgrenar. Han fortsatte med stabila prestationer i räck och bygelhäst men föll i den avslutande barren. En besviken Rumbutis slutade 38:a av 43 tävlanden, där de 24 bästa gick vidare till final.

– Jag vaknade upp på morgonen och kände inte igen samma bra känsla som jag brukar ha innan tävlingar. Det var helt enkelt inte min dag, inget redskap gick som det skulle och jag är inte nöjd med något från tävlingen förutom att jag klarade mig igenom den utan skador, säger han och fortsätter:

– Annars var det en väldigt fin hall, trevligt gäng gymnaster, personal och sköna redskap, men tråkigt att tävla utan publik, det kändes inte som det var OS.

Efter OS blev det en liten semester, men nu är David Rumbutis igång igen med sikte på VM, som även det går i Japan med start den 18 oktober.

– Nu är jag igång igen och tränar med sikte på revansch i VM. I ett VM efter ett OS brukar det oftast vara enklare att ta sig till final, då många slutar på toppen av sin karriär efter ett OS. Så där har jag fokus på att vara på tårna och komma väl förberedd, avslutar Rumbutis.

JOHAN ÄLGEKRANS

Läs också