Så lyckas du hålla dina nyårslöften

Nytt år och dags igen för nya tag. Börja träna, äta nyttigt eller jobba mindre. Men hur lyckas man egentligen få sina livsstilsförändringar bestående? KBT-terapeuten och mälaröbon Julie Boajé delar med sig av sina bästa tips.

Många är vi som lovar oss själva en nystart efter nyår. Nästan lika många faller snart tillbaka i gamla mönster.

– Man måste vara ödmjuk inför att ett livsstilsförändrande arbete är svårt, tar tid och kräver tålamod, säger Julie Boajé, som är KBT-terapeut, mindfulnessinstruktör, yogalärare och grundare av KBT-fabriken på Ekerö.

Men det finns gott om knep som kan underlätta ditt förändringsarbete, menar hon. Exempelvis behöver du vara noga med att skilja på vad du själv vill och vad andra, till exempel media och sociala medier, tycker att du borde uppnå.

– Det är viktigt att livsstilsförändringen är en genuin önskan från dig själv till dig själv. Att förändra sig för någon annans skull är både svårt och ofta förenat med negativa känslor, säger hon.

Julie Boajé förklarar att det också är viktigt att vara snäll mot sig själv, i både med- och motgångar och att alltid ställa rimliga krav på sig själv. Hon menar att det inte är ovanligt att människor sätter för höga mål, men att det är bättre att dela upp målen i rimliga delmål för att de inte ska bli ouppnåeliga.

Att ta professionell hjälp kan vara bra initialt för att komma igång. Hjälpen kan komma från en läkare, dietist, personlig tränare eller annan som är van att guida människor genom förändring och ge värdefulla tips som gör det lättare att få till en hållbar förändring.

Hur lång tid det tar att få till den hållbara livsstilsförändringen är olika, men plötsligt en dag har dina ihärdiga försök lett till positiva hälsoeffekter som du vant dig vid och trivs med.

– När det inte är någon kamp längre och du inte längre behöver disciplinera dig för att komma till gymmet eller välja bra mat till middagen, då är du i mål, konstaterar Julie Boajé.

HELEN BJURBERG

 

KBT-terapeutens bästa tips!

1. Se förändringen som positiv

Försök att tänka att den är en gåva till dig själv, från dig själv och inget straff eller något du måste genomföra. Genom att finnas där för dig själv både i med- och motgång kommer resan bli lättare.

υ 2. Hitta din genuina drivkraft

Försök att hitta den genuina orsaken till att du vill förändra ditt liv, snarare än att lyssna på vad andra tycker. Att fokusera på vad andra tycker att du borde eller måste leder ofta till dåligt samvete, skuld och känsla av misslyckande. Den viktigaste energikällan för att lyckas med en livsstilsförändring och få den bestående är din inre motivation.

3. Lägg till hellre än ta bort

Addera i förändringsarbetet snarare än att förbjuda och utesluta. Att vara begränsande, sträng och uteslutande är sällan något framgångsrecept. Behöver du undvika godsaker ersätt dem då gärna med något som gör dig glad hellre än att bara ta bort dem.

 4. Sätt rimliga mål

Formulera tydligt och skriv ner vad du vill förändra och hur. Sätt mål och delmål som är rimliga. Visualisera den fantastiska känslan av att nå sina mål och hämta kraft ur den när det känns tufft.

5. Fira framgångar

Uppmärksamma dina framsteg, stora som små. Skriv upp dem, beröm dig själv och fira genom att ge dig själv en present eller fin stund med någon eller något du tycker om.

6. Undvik den inre kritikern

Ingen är så hård mot sig själv som du. Försök att inte lyssna till din egen dömande kritiker. Resan kan vara full med toppar och dalar, försök att se bakslag och återfall, inte som nedgångar, utan som viktig information som kan hjälpa dig att kalibrera din fortsatta resa.

7. Ha tålamod

Det är viktigt att förstå att livsstilsförändringar är tidskrävande och kräver disciplin, envishet men också en ödmjukhet. Det är ett tufft jobb, men inte omöjligt.

υ 8. Berätta för andra

Håll inte din livsstilsförändrande resa hemlig utan berätta för nära och kära om den och ta hjälp av dem. Ta också hjälp av professionella motivationsarbetare som exempelvis personlig tränare, läkare, dietist eller KBT-terapeut. De kan ge dig kraft och ovärderliga tips.

Läs också