Sällskapssjuk tjäderhöna

Det är minst 20 år sedan tjäder har skådats på Mälaröarna men i början av maj dök en mycket kärvänlig tjäderhöna upp på Lovön.

Tjäderhönan har rört sig intill vattenverket vid Prästvik på Lovön och hon dök bland annat upp på ett barnkalas.

– De söker sig ofta till barn. För när barn springer på till exempel en fotbollsplan, då ser det ut som tupparnas tjäderspel. Det är ju det honorna ska titta på, det vill säga en massa hanar som springer och bråkar och visar upp sig, berättar fågelskådaren Gigi Sahlstrand som själv har träffat hönan.

– Hon var så himla kärvänlig och så fort man gick iväg kom hon efter. När man gav henne lite uppmärksamhet, la hon sig ner, säger Gigi. Tjädertupparna är däremot inte lika trevliga. De kan bli väldigt aggressiva och gå till attack.

– De kan bli farliga, de biter tills du blöder. Men honorna blir bara som en supertam höna. Den här hönan är lite spelgalen skulle man kunna säga, hon vill ha en hane och fjäskar för allt och alla.

Senast en tjäderhöna sågs på Mälaröarna var för cirka 20 år sedan. Det var en tjäderhöna som dök upp hos barnen vid Ekebyhovs förskola. Mälaröarnas ornitologiska förenings ordförande Urpo Könnömäki som såg den, tyckte att hon mest gick efter barnen med blåa kläder.

– En hane är ju blåsvart så kanske det var därför. Denna tjäderhona flyttades till fina tjäderskogen i Tyresta nationalpark, berättar Gigi som också ger fågelguidningar även i dessa coronatider, då guidningarna sker utomhus.

Fakta:

Tjädern är vår största hönsfågel. Den är starkt knuten till skogen och finns över hela landet, utom på Gotland.

Tjäderns förekomst och populationstäthet har påverkats negativt av det moderna skogsbruket. Avverkningar med hyggen över omfattande områden har kraftigt reducerat livsmiljöerna och gjort många spelplatser olämpliga.

Den nya skog som planterats i stora delar av Sydsverige erbjuder sällan någon ersättning.

Däremot finns det många observationer från ungskogar i mer nordliga delar av landet som antyder att 30- till 40-åriga bestånd med bärris numera har en god tjädertillgång.

Källa: Jägarförbundet

EWA LINNROS

Läs också