Sandra chattar för att stötta unga

Till svenska kyrkans Nätvandarchatt kan barn och unga vända sig med sådant som känns svårt och jobbigt. Efter en specialanpassad utbildning börjar snart diakoniassistent Sandra Malmborg i Färingsö församling att ta emot sina första chattsamtal.

Svenska kyrkans stödchatt för barn och unga, Nätvandrarchatten, har funnits sedan 2008, med en nystart sedan förra året. Chattlinjen har öppet måndagar och onsdagar mellan 19 och 22 och har 23 anställda. Diakoniassistent Sandra Malmborg från Färingsö församling blir den 24:e. Hon har just avslutat sin utbildning till Nätvandrare och ser fram emot att finnas där för barn och unga som behöver stöd.

– Jag brinner för unga och arbetet mot psykisk ohälsa, säger hon.

På utbildningen, som pågick under en månads tid, fick hon lära sig samtalsteknik och metodik samt att lyssna, stötta och stärka de unga som tar kontakt.

– En viktig sak jag lärt mig är att man inte får vara rädd för att fråga. Det värsta som kan hända är att man inte får något svar, förklarar hon.

Sandra är sedan tidigare utbildad i stöd till barn och unga i sorg och volontär på Suicide Zeros stödlinje. Från dem som redan arbetar på chatten har hon förstått att de inkommande samtalen har stor bredd och kan handla om allt mellan himmel och jord, men att ensamhet är ett återkommande tema. Liksom sex, relationer och missbruk i hemmet.

Grunden för verksamheten är att de som jobbar i chatten har tystnadsplikt och att de, precis som de unga som tar kontakt, är helt anonyma för varandra. Även om Svenska kyrkan står som avsändare och alla nätvandrare är anställda där är inte tro eller religion något som tas upp i samtalen, om det inte är vad de unga vill prata om.

Chatten är välbesökt och ibland blir det till och med kö. Behovet av vuxenstöd är stort hos barn och unga och i takt med att fler utbildas till Nätvandrare hoppas Svenska kyrkan kunna utöka chatten. Från och med i sommar kommer Sandra jobba en kväll i veckan.

– Nu längtar jag bara efter att komma igång.

HELEN BJURBERG

Läs också