Sånga Säby i ny naturlig skrud

Den 6 september öppnar Sånga Säby återigen efter att ha varit stängt under hela pandemitiden. Då möts besökarna av en helt ny kostym där skogen, jorden, vattnet och djuren har gett inspiration till inredningen.

– Jag tillträdde som vd för ungefär ett år sedan och sedan dess har vi gjort en otrolig resa. Det första jag och medarbetarna gjorde var att utreda om vi skulle avveckla, lägga ut driften på entreprenad eller behålla verksamheten och utveckla den. I november fattade Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) styrelse beslut om att satsa på att utveckla och i februari började vi riva inredningen, berättar vd Calle Glaumann när han visar runt i lokalerna som har genomgått en transformation under det senaste halvåret med hjälp av återbruk, ny färgsättning och delvis ny inredning.

I entréhallen möts man numera av John Bauer-inspirerad känsla där väggar klädda med gröna blad, stora växter och skogsfärger ger en känsla av att naturen är närvarande i alla detaljer. Om ett par dagar kommer en gigantisk konstgjord ek att ta plats och flygeln i hörnet ska kläs i päls från långhåriga highland cattel-kor.

– Vi vill knyta an till våra ägare LRF  som i sin tur ägs av närmare 100 000 lantbrukare. Även om vi är en egen enhet, så är det grunden för vår verksamhet.

Konferensrummen och mötesytorna har nya ytlager och mattor ton i ton, restaurangen har också fått en rejäl ansiktslyftning och i parken utanför växer det fram odlingsytor, boulebanor och växthus som ska användas för såväl möten som odling. Den största lokalen, Södra, som är byggd av stormfälld skog som föll under stormen Gudrun, har fått ett helt nytt utseende. Den stora lokalen har numera, istället för klassisk biosittning, blivit en lokal som är uppdelad i två etage med helt flexibla ytor.

Även om en hel del återstår att göra inför öppningen om ett par veckor, så kommer det mesta vara på plats när dörrarna öppnas lite försiktigt den 6 september. Ett större öppningsevenemang planeras senare under hösten.

Men den nya kostymen är bara ett steg i utvecklingen av Sånga Säby som destination för såväl konferens- som privatgäster.

– Vi har en ny kökschef som brinner för naturliga och närproducerade råvaror och har stor erfarenhet från bland annat Renée Voltaire

När det gäller vad som händer framöver har Calle Glaumann också många tankar om hur verksamheten kan förädlas. Samarbeten med lokala producenter och aktörer ser han också som en självklarhet.

Vad tror han då om hur det kommer se ut i mötes- och konferensbranschen när pandemin är över?

– Jag tror att kanske en tredjedel av alla möten kommer ske digitalt i framtiden, men att resten kommer återgå till hur det var tidigare. Man kan ju bara gå till sig själv för att förstå vilket uppdämt behov det finns efter att träffas.

LO BÄCKLINDER

Läs också