Schackspelande ger självförtroende

Schackspelande ger självförtroende

Efter två terminers schackspelande tog klass 4C på Ekebyhovsskolan en andraplats i den riksomfattande tävlingen ”Schackfyran” i konkurrens med 776 olika lag. Nu laddar de om och satsar på nästa tävling.

– Barnen var jätteglada över sin placering och jag tror att de så smått börjar förstå vad de varit med om, berättar matteläraren Rodrigo Meza som introducerade schackspelandet till klassen i augusti 2018.

– Dagen innan riksfinalen var det en av tjejerna i klassen som slog mig i en match och då förstod jag att de verkligen var redo, fortsätter han.

Till riksfinalen i Västerås i slutet av maj, hade de kvalificerat genom en bra placering i distriktsfinalen som hölls i Globen Annexet i april. I Västerås deltog 2 550 elever från 130 klasser och Ekebyhovsskolan hade som mål att komma bland de 50 bästa.

– Vi visste att vi skulle möta skolor som har en utpräglad schackprofil och lång tradition av att spela schack, men efter första ronden så insåg jag att vi skulle vara med och fajtas om topplaceringarna, säger Rodrigo Meza.

Han berättar om hur klassens självförtroende har växt i takt med schackkunskaperna, både på individ- och gruppnivå. Dessutom har de utvecklat färdigheter i att tänka i olika led och välja strategier utifrån motståndare.

– Nu satsar klassen på att gå hela vägen i nästa nivå av tävlingen som heter ”Schack56:an”.

LO BÄCKLINDER

Läs också