Senare snöläggning i backen

Ekebyhovsbacken håller öppet i vinter trots stigande elkostnader. Men priserna för liftkorten kommer att öka. Alex Blomqvist, som driver Ekebyhovsbacken, hoppas att kommunen ska stötta skidbacken.  

Trots ökade kostnader där snötillverkningen  kräver mycket el och diesel, kommer Ekebyhovsbacken att hålla öppet i vinter. 

– Verksamheten är utsatt med de stigande elpriserna. Snötillverkning förbrukar väldigt mycket el. Däremot är det inget problem med ljus och liftar. Vi har investerat och bytt till ledbelysning som är mer effektivt, berättar Alex Blomqvist, som driver Ekebyhovsbacken.

För att minska kostnaderna kan produktionen av konstsnö behöva senareläggas. Tidigare år har snön tillverkats vid omkring  minus 1. Nu måste temperaturen sjunka till minst  minus 4. 

– Snöproduktionen blir mer effektiv när det är kallare. Vi får mer snö för pengarna då. Vi behöver också hålla koll på spotpriserna och fokusera på de billiga timmarna så att vi undviker att göra snö när elpriset är som dyrast.

Eventuellt kommer också skidbackarna att bli lite smalare. 

– Det kanske dessutom blir färre hopp i parken. 

För såväl privatpersoner som föreningar, som använder skidbacken, kommer priserna för liftkort att stiga. Men höjningen beror inte bara på ökade elkostnader. 

– Vi har inte höjt våra priser på två år så vi hade ändå planerat att göra det i år. 

Hur stor prisökningen blir är ännu inte klart. Utgifterna behöver täckas men samtidigt är det viktigt med ett stort antal besökare. 

– Det är en avvägning. Vi vill hellre att många nyttjar backen än att ett fåtal gäster betalar mycket för liftkorten. 

På Lidingö, där Alex Blomqvist också driver skidverksamhet, har kommunen och Lidingö stad valt att stötta ekonomiskt. 

– De betalar skidbackens ökade elkostnaderna i vinter. Kommunen har valt att prioritera det för att alla unga ska kunna åka skidor. Vi har ännu inte hunnit diskutera det med Ekerö kommun men vi hoppas få extra stöd också från dem. 

Det är redan ett stort intresse för vinterns verksamhet. 

– Vi börjar redan få bokningar till skidskolorna. 

ANGELICA BERG

Läs också