Serieseger för Ekerö IK

Telefonproblem, en engagerad pastor, två tjuvaktiga bröder och en fotbollsseger – under hösten 1967 kunde man läsa om både sorgligt och glatt i Mälaröarnas nyheter.

Ett hundratal Mälaröfamiljer råkar ut för tysta telefoner under senare delen av oktober 1967. Bland annat har vatten trängt in i en telefonkabel i Drottningholms slottspark vilket tystar en rad telefonapparater. På Munsö, Adelsö och i Färentuna samt i Skå är det istället blixten som ställt till problem när den slagit ner i kablar. Adelsö drabbas värst och där blir ett tjugotal apparater helt obrukbara, däribland pastorsexpeditionens. Som tur är för prästen och hans personal så prioriteras dock tjänstetelefoner före privata och efter ett par dagar kan de ringa igen, medan övriga telefonägare får vänta i flera veckor på att få problemen lösta.

En mälaröboende syskonskara blir föräldralös när deras enda kvarvarande förälder dör. Pastor Hedgren engagerar sig i barnen och kontaktar anhöriga på annan ort som eventuellt kan ta hand om barnen även om de sannolikt måste skingras. Tills vidare arrangerar han dock en insamling till förmån för barnen. ”Jag hoppas personligen att vi ska få in så stor summa att syskonen får möjligheter att träffas då och då under de närmaste åren” säger pastor Hedgren till Mälaröarnas nyheter.

En annan syskonskara, bestående av två Mälaröbröder, blir dock dömda till stöldförsök vid Sollentuna-Färentuna häradsrätt. De tidigare ostraffade bröderna som är 21 och 22 år, blir dömda till 30 dagsböter á 15 kronor för att de försökt stjäla en kopparkabel värderad till drygt 2 000 kronor. Detta motsvarar drygt 17 000 kronor i dagens penningvärde. Bröderna menar dock att kabeln legat på en åker i mer än ett halvår och de trodde att den var bortglömd. De hann inte heller längre än till att kapa upp den i kortare längder vilket de framför som förmildrande omständigheter.

En framgångsrik fotbollssäsong går också mot sitt slut när Ekerö IK:s fotbollsherrar vinner klass 3A efter en rafflande sista match mot Drottningholm. De vinner med 2-1 och kan därefter fira segern med fruar och fästmör på Hotell Bromma.

LO BÄCKLINDER

Läs också