Simkunskaper viktigt för alla

Simkunskaper viktigt för alla

Sommar, sol och bad ligger framför oss. Men viktigt för både barn och vuxna, är att se till att se över simkunskaperna.

Stockholms kappsimningsklubb (SKK) håller precis som flera år tillbaka, i årets simskola på badplatserna Karlskär, Lundhagen och Stockby. Simskolan drar igång den 15 juli och pågår i fyra veckor. Tidigare har det varit tre veckor, men de senaste åren har man lagt till en vecka på Lundhagen och Karlskär. 

– I år har vi även mixat lite grann så det finns treveckorskurser, tvåveckorskurser och enveckaskurser. En del har tyckt att tre veckor har känts lite långt, därför har vi flera alternativ, berättar Christer Lindqvist, bredd- och verksamhetsansvarig på SKK.

Förra året deltog cirka 280 i simskolan, men visionen är 300 barn.

– Vädret har aldrig varit avgörande, vi har aldrig varit under 200 deltagare och vi känner att det finns ett stadigt önskemål om simskola här i kommunen, säger Christer Lindqvist .

En av simskolans satsningarna är att komma åt de lite äldre ungdomarna, bland annat invandrarbarn som kanske aldrig har varit nära vatten tidigare.

– Där har vi fortfarande mycket att jobba med. För en 13-åring att gå i simskolan kan kännas lite pinsamt. Därför försöker vi lägga de grupperna på eftermiddagarna och då är det simträning, inte simskola. För det handlar om att träna på vattenvana, förklarar Christer Lindqvist.

Icke simkunniga barn och ungdomar som är födda 2007-2009 samt de som är födda 2001-2004 har gratis simskola. För dessa finns specifika bokningsbara grupper.

– Man behöver inte anmäla sig via vår hemsida utan det är bara att komma ner på plats när simskolan börjar, så finns våra instruktörer där och tar hand om dem som kommer, säger Christer Lindqvist som också vill flagga för simborgarmärket och då inte bara för barnen.

– Jag tror att den äldre generationen tror att det här med att simma 200 meter är en baggis men även om man kan simma, är det inte självklart att man klarar 200 meter i sjön. Är det blåsigt, då är 200 meter väldigt långt om man inte har tränat på det. Det är två helt skilda saker att simma i en bassäng och i en sjö. Simskola i strandbad är den riktiga simskolan, om jag får säga så, säger Christer Lindqvist.

Varje år avslutas simskolan med en liten uppvisning på Lundhagsbadet tillsammans med brandkåren, Sjöräddningssällskapet och livräddningssällskapet.

– Förra året var det lite tufft för brandmännen då det vara många bränder, men de kom ändå. De försöker att alltid vara med och det är klart at vi ska hitta på något roligt för barnen.

EWA LINNROS

Läs också