Skå IK är redo för en ny säsong

Skås fotbollsdamer gjorde comeback i seriespel förra säsongen och gick direkt upp en division.

Skå IK hade ett damlag i seriespel 2012 och vann då division 3 och blev uppflyttade till division 2. Hösten samma år flyttade hela laget över till Ekerö IK efter årsmötet. Anledningen var mestadels att det inte fanns något spelarunderlag från kommande generationer underifrån. Inför förra säsongen fick Peter Fogelklou frågan om han ville starta upp damlaget på nytt.

– När jag blev tillfrågad om uppdraget kände jag mig smickrad och att det skulle vara utmanade ur många aspekter. Men beslutet var ändå enkelt, det här skulle ju bli skitkul, säger Peter Fogelklou.

Några av spelarna som spelade 2012 valde att knyta på sig skorna igen så det var ett rutinerat gäng som Skå ställde på planen. På grund av pandemin avgjordes förra årets seriespel i en enkelserie. Målet som sattes upp inför 2020 var att som nykomling etablera sig som mittenlag i division 5. Det gick mycket bättre än så för Skå som tog klivet upp i division 4 direkt. Nu är laget redo för en ny säsong och Peter Fogelklou berättar om läget i truppen.

– Damlaget består av 25–28 spelare där stommen i dagens trupp har hög medelålder men de visar att om man tar hand om sin kropp kan man njuta av den fantastiska sporten fotboll oavsett ålder, säger han och fortsätter:

– Vi har även påbörjat ett fördjupande samarbete med lagen underifrån, primärt då F06/F07 som har fått testa på flertalet träningar. Här har jag blivit imponerad av många av de yngre spelarnas insatser vilket borgar för en god framtidstro på att kommande generationer kan lyfta Skå IK:s damlag.

Skås damlag hade sina glansdagar under 80-talet då laget spelade i damallsvenskan. Nu återfinns det nystartade laget i division 4 där målsättningen till en början blir att etablera sig.

– Vi vill primärt under 2021 vinna så många matcher att vi i slutet av säsongen placerar oss i mitten på tabellen. Givetvis ska vi under resan också ha roligt, men roligt blir det oftast om man vinner matcher, på samma sätt som det blir tråkigt om man förlorar matcher, säger Fogelklou.

Även i år kommer serien avgöras i en enkelserie under höstsäsongen. Men redan i början av juni börjar tävlingsmatcherna för Skå IK i Victoria Cup där laget hamnade i samma grupp som Sundbyberg, Tullinge och Sickla. Ettan och tvåan i varje grupp går vidare till slutspel.

Vi återkommer till Ekerö IK:s damlag som också kommer delta i Victoria Cup och spelar i division 4 den här säsongen.

JOHAN ÄLGEKRANS

Läs också