Skidlift i Väsbybacken succé

Skidlift i Väsbybacken succé

I januari 1970 invigs en skidlift i Väsbybacken och Ekerö kommun får sin förste fritidsintendent.

Torbjörn Söderström heter den nye fritidsintendenten som får huvudansvaret för kommunens idrottsanläggningar, bad och ungdomslokaler. Han ska också leda och utveckla fritidsverksamheten bland både barn och vuxna och hålla kontakten med föreningslivet.

Ett tillskott för fritidsverksamheten 1970 är den nya liften i Väsbybacken, det vill säga backen vid vattentornet på Ekerö.

”Den 150 meter långa skidliften i Väsbybacken som häromkvällen informellt invigdes av fritidsnämndens ordförande Lars Hansson, har redan blivit enormt populär bland ekeröbor i alla åldrar. Ofta måste man köa för att åka, trots att liften kan forsla upp till 600 personer i timmen, en ganska ansenlig kapacitet”, skriver MN i januari 1970.

”Den förnämliga skidbacke som fritidsnämnden lät ställa iordning i fjol på bergknallen vid vattentornet har anlitats flitigt av skidåkarna under hösten. Men besöksfrekvensen ökade många hundra procent när skidliften var klar att tagas i bruk. Nu slipper man den mödosamma klättringen uppför.”

För en 50-öring åker man upp till toppen och billigare blir det om man köper ett periodkort som kostar 50 kronor för hela säsongen. ”Har man ett sådant kan man sitta i skidliften hela dagarna om man har lust.”   

Friluftsfrämjandet svarar för servicen vid liften och andelen av itäkter som friluftsfrämjandet behåller, ”får de skidbitna i stor utsträckning i återbäring”. Detta då en stor del av pengarna satsas på skidskolan där 250 elever, både barn och vuxna engagerat sig i verksamheten som leds av gymnastikläraren i Tappströmsskolan Ylva Larsson och hennes make Peter.

Liften flyttades sedermera till Ekebyhovsbacken, det är dock oklart exakt när.  Men i ett sammanträdesprotokoll från fritidsnämnden 1988, föreslås en flytt i årskiftet  1988/1989. Fritidsnämndens ställningstagande till en ny lift i Väsbybacken efterfrågas också i protokollet, men det blev uppenbarligen inte aktuellt.

EWA LINNROS

Läs också