Skjutning förenar stenhamraborna

Efter att en ung man nyligen blivit skjuten i Stenhamra fick stenhamrabon Mattias Hellström nog och bjöd in sina grannar till en kvällsvandring för att ta avstånd från det eskalerande våldet.

Under förra måndagskvällen blev en ung man i 20-årsåldern skjuten i armen när han satt i en bil i Stenhamra. Enligt Aftonbladet greps en person för dådet bara timmar efter, men släpptes igen och vid tidpunkten för den här tidningens publicering finns ingen misstänkt. Polisen har dock gått ut med att man bedömer det som en enskild händelse och att det inte finns någon anledning till oro för allmänheten.

Händelsen skapade ändå starka känslor bland boende i området och under tisdagskvällen samlades en mängd stenhamrabor vid Coop för att ta avstånd från det eskalerande våldet. Initiativtagaren Mattias Hellström vill inte fokusera för mycket på själva skjutningen men tycker att det är ett bra tillfälle att samlas för att säga ifrån.

– Vi vill markera lugnt, stillsamt men närvarande att vi fått nog, säger han och påpekar att samlingen inte på något sätt är en demonstration, utan ett tillfälle att mötas, samtala och visa sig i området.

– Oavsett vem som skjutit och vem som blivit skjuten tycker jag att vi bör samlas så fort som möjligt för att visa att det som händer, både lokalt och nationellt, är oacceptabelt. Jag tror att vi behöver gå utanför husen och göra något, möta det vi ser och stå emot. Skapa en bild av trygghet för våra barn, säger han.

Via sociala medier bjöd Mattias in sina grannar att ses vid Coop i Stenhamra klockan 19.30 under tisdagskvällen. Ett fyrtiotal stenhamrabor, i alla möjliga åldrar, dök upp, kommunen kom dit för att dela ut reflexvästar och Coop bjöd på kaffe och bulle till alla deltagare.

En av de som kom till samlingen är Gunilla Boivie, som annars bor i Blackeberg men har landställe i området.

– Vi får inte låta något sådant här passera, det får inte bli normalt med skjutningar, säger hon med eftertryck.

I grupper om åtta till tio personer delar sällskapet upp sig för att kvällsvandra runt Stenhamra. Mattias och hans grupp tar parkvägen ner till ungdomsgården för att hälsa på. Fritidsledaren Jacob berättar att det är mindre ungdomar än vanligt på plats och att han tror att det kan ha med gårdagens händelse att göra.

– Det kan säkert finnas en oro, säger han, men tillägger också att de väljer att inte fokusera för mycket på det som hänt.

– Fast vill någon prata så finns vi här.

Stenhamraborna vandrar vidare i den mörka kvällen. De gula reflexvästarna lyser upp här och där. Mattias Hellström är nöjd med uppslutningen.

– Det viktiga är att folk reser sig från sofforna, tycker han.

Någon fortsättning efter kvällen är inte planerad.

– Det finns vettiga schemalagda vandringar i kommunens regi. Med lite tur växer engagemanget ikväll så att fler ger sig ut på kvällarna framöver, säger Mattias Hellström.

HELEN BJURBERG

Läs också