Skonaren Albertinas tidigare liv

Mysteriet med vem som byggt den båt som numera ägs av Nora Elinghem på Gällstaö har ännu inte fått sin lösning. Men med hjälp av den förre ägaren har den kunnat spåras tillbaka till 60-talet och ett skyltfönster på Sveavägen i Stockholm.

I slutet av december skrev Mälaröarnas nyheter om 15-åriga Nora Elinghem som fått ett handbyggt modellskepp med namnet Albertina av en god vän. Nora som älskar båtar och sjön på alla tänkbara sätt, har sedan ägnat sig åt att renovera och rusta upp skeppet med varsam hand. När hon via Mälaröarnas nyheter efterlyste den som byggt skeppet en gång i tiden, fick hon dock en berättelse om var modellen funnits under åtminstone de senaste 60 åren genom läsaren Ulf Runström från Ekerö.

– Jag jobbade på en jazzklubb som hette Gyllene cirkeln och som låg på Sveavägen mellan 1962 och 1967. Där stod fartyget i fönstret ut mot gatan under hela den tiden, säger han och berättar att när klubben stängdes så frågade han vad som skulle ske med den stora modellen.

– “Släng skiten”, sa de, men jag tyckte att hantverket var alltför fint för att kastas så jag tog hand om det och tog med det hem till mig. Sedan dess har det haft hedersplatsen i gillestugan i huset som jag bott i på Skytteholm under alla år. När jag sedan flyttade ner på Ekerö kunde jag inte ta med mig det. Först försökte jag att sälja det på Blocket utan framgång, så till slut gav jag bort det till en bekant som därefter har gett det vidare till den här flickan som har det nu.

Ulf som har ett förflutet på sjön och har anlänt till världens flesta hamnstäder med båt, tog sig an att rusta upp skeppet. Till hjälp hade han en ritning över en tremastad skonare som liknade Albertina. När han tog över båten var den i ett väldigt dåligt skick och hade varken master eller segel. Han fick tag i vissa färdiga delar hos ett företag som sålde modeller, men att pilla i sytrådar i de minimala blocken fick han göra för hand.

Troligtvis är skeppet byggt på 1930 eller 1940-talet, men av vem känner inte Ulf till. Han kan dock avgöra att det är ett gediget hantverk

– Det är jätteroligt att se att det har fått ett nytt hem hos Nora och att hon tar hand om det så väl, säger han.

LO BÄCKLINDER

Läs också