Skulpturer på Ekebyhovs slott

En jättelik kastanj som lyser i mörkret, en ”kraftgrodd” som strävar mot himlen och ett hästhuvud i marmor – dessa och ett stort antal andra skulpturer pryder Ekebyhovs slottspark och det invändiga galleriet under en stor del av sommaren.

– Jag har länge tänkt att jag vill arrangera en skulpturutställning och när kommunen nu firar 50 år tänkte jag att det skulle vara ett utmärkt tillfälle, berättar Veronica Cornils Berg, en av konstnärerna som ställer ut. Hon är även ekeröbo och sedan lång tid engagerad i Ekebyhovs slott som en kulturell mötesplats.

Tillsammans med Yemisi Wilson och tio övriga yrkesverksamma och namnkunniga medlemmar i Skulptörförbundet, har hon satt samman en utställning med stor bredd. Även den lokala konstnären Ingrid Rådmark, som bland annat gjort Vikingarondellen på Ekerö, är representerad.

– Här finns ett spektrum som täcker allt från rostigt järn, till brons, marmor, mässing och koppar. Vi är födda mellan 1935 och 1968 och det är tre män och nio kvinnor som ställer ut, säger Yemisi Wilson.

Tio av konstnärerna visar varsitt verk ute trädgården och alla tolv är representerade inomhus i gallerirummen på slottets övervåning.

Utställningen finns kvar till den 18 juli och är öppen dagligen.

LO BÄCKLINDER

 

Läs också