Släpp skärmen – spring i solen

Karin Sjödin är tjejen som flyttade ut till Mälaröarna för de fina träningsmöjligheternas skull. Petra Månström kastade kemirocken och blev maratonlöparen som nu livnär sig på sin passion trots att hon från början inte alls gillade löpning. Tillsammans springer de både snabbt och i lunkande takt och njuter av det som våra öar har att erbjuda. Här delar de med sig av tips för den som vill göra detsamma, oavsett nybörjare eller van löpare. 

Det är en av junis varmaste dagar. Solen står högt och Jungfrusundsbacken har inte ett spår av snö kvar. För det är med snö som den kanske används allra mest. Men så här, mitt i sommaren, är den en fenomenal backe för intervallträning. Snabba steg upp. Långsam promenad ner. Om och om igen. En av dem som ibland ägnar sig åt det är Karin Sjödin. Hon bosatte sig på Gällstaö för sju år sedan och en stor anledning att flyttlasset gick just till Mälaröarna är att hon tycker att det finns så bra träningsmöjligheter här.

– Jag är med i Mälarö SOK och löpning är ett sådant fint komplement till skidåkningen. När det inte är snö så åker jag ofta rullskidor men löpning är så enkelt. När jag ska ut på skidorna har jag en hel lista på allt jag behöver ha med mig, men när jag ska springa är det ju i princip bara skorna.

En annan tjej som gärna snörar på sig löpskorna är Petra Månström. Hon är kemisten som tröttnade på den världen, kastade labbbrocken och utbildade sig till journalist. Det var på Svenska dagbladet som hon i december 2009 tog sin allra första löpsteg. Då var Petra Månström 33 år gammal och nu, tjugofyra år senare har det kommit att bli många mil.

– Anledningen till att jag testade löpning var att tidningen efterlyste någon som kunde tänka sig att springa Stockholm maraton året därpå och skriva om det.  Jag gick all in kan man säga och ja, resten är historia, säger Petra och skrattar.

Det har blivit flera maratonpass genom åren men Petra drivs mest av att inspirera andra till löpning och rörelse. Det gör hon numera i sitt eget företag där hon jobbar som bland annat löpcoach. Och just inspiration behövs lite extra nu. I dagarna kom den statliga rapporten från Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet som visar att Sverige tillhör de länder i världen där befolkningen är mest stillasittande. Vi tillbringar hela 70 procent av vår vakna tid sittandes eller liggandes. Det är digitaliseringen som är den största boven. 

Hur gör man då för att släppa skärmen och komma iväg? 

– Det gäller att hitta sin inre drivkraft och motivation och förstå att träning inte är lätt, det är jobbigt och det är därför det är en så himla härlig känsla när man hittar ett flow, säger Karin Sjödin.

Hon fortsätter:

– Det är svårt att ge generella och specifika tips när det gäller löpning eller träning. Allt beror helt på var man befinner sig och vad man har för tanke med varför man tränar. Det som verkar fungera är att ha ett långsiktigt perspektiv om man vill att det ska hålla i sig. Sedan tycker jag att man totalt ska strunta i vad andra gör och fokusera på sig själv och sin egen utveckling.

När Petra Månström ger sina tips på att få igång mer rörelse i livet säger hon:

– Vem hade trott att tjejen som var en av de långsammaste i plugget en dag skulle skriva om löpning, springa en massa lopp och dessutom ge ut böcker om sporten hon tidigare haft så svårt för? Kan jag – kan du! Men det gäller ju också att hitta det som passar en själv. Om vi kikar generellt på löpning så har nybörjare en tendens att springa i ett enda tempo. Där är mitt råd att lära sig springa i olika tempon för att på så sätt utvecklas och få fler växlar på sin inre motor. Till vana löpare vill jag ge rådet att våga ändra i sitt upplägg ibland och testa nya saker. Det är annars lätt att man gör samma sak vecka ut och vecka in och det är ju helt okej om man gillar det men inte lika bra om man vill utvecklas.

Petra Månström bor på Kungsholmen men tar sig gärna ut på långpass på Mälaröarna. Då är hennes favoritrunda den som hon kallar FRA-rundan

– Då springer jag ut mot Drottningholm och sedan förbi Lovö kyrka och tillbaka. Det är den absolut vackraste delen på hela passet.

Löpning har många dimensioner och Karin Sjödin försöker att nyttja så många av dem som möjligt när hon ger sig ut. Hon alternerar lugna rundor i 

skogen med 1000-metersintervaller på Träkvista-vallen. Hennes favorit är spåret på Jung-frusundsåsen då den bjuder in till så många olika kombinationer.

– Det går att göra långpass eller backintervaller och det finns bra rundor för tröskelträning eller andra intervaller som man kan lägga in i sitt långpass om man vill. Men jag tycker också att det är fint att springa på Munsöleden eller spåret i Stenhamra.

Tjejerna träffas med jämna mellanrum och springer tillsammans. Då blir det gärna långa rundor i skogen i lite lugnare tempo för att hinna prata och njuta av naturen.

– Man riktigt känner livet i sig när man rör på sig, och vem vill inte göra det, avslutar Karin Sjödin.

MARIA  forslund

Läs också