Slottsfirande blev publiksuccé

Ekebyhovs slott har firats storslaget under en vecka. Det blev över all förväntan med fullbokade evenemang, berättar Agneta Asp, enhetschef Ekebyhovs slott. 

 I strålande sol avslutades i lördags jubileumsveckan på Ekebyhovs slott. Under en vecka har det firats ordentligt att det är 400 år sedan slottet byggdes och 40 år sedan kommunen tog över det och samarbetet med föreningslivet startade. Aktiviteter, såsom föreläsningar, konserter och slottsguidningar, har avlöst varandra. Evenemangen har varit välbesökta, över all förväntan, berättar Agneta Asp, enhetschef Ekebyhovs slott. 

– Det har varit fullbokat. Vi hade inte förväntat oss så mycket publik. Det har varit fantastiskt! Jag vill verkligen lyfta alla medarbetade som fixar och ser till att allt funkar, säger hon.

Lördagen, finaldagen, firades storslaget både i slottet och i parken med bland annat uppträdanden, lekar, barnteater, kafé och marknad. Många föreningar var på plats och visade sin verksamhet. För föreningen Välkommen till Mälaröarna har dagen varit ett bra tillfälle att träffa människor. Många besökare har varit nyfikna, velat veta mer om verksamheten och också bli medlemmar i föreningen, berättar Karin Gustafsson, Välkommen till Mälaröarna. 

– Många har känt till vår odlingslott, men inte vetat att det är vår förening som driver den. När man vet mer om vad vi gör så är det också fler som vill vara med, säger Karin Gustafsson. 

Firandet har också haft fokus på historiken, från 1600-talet då slottet byggdes, fram tills idag. Frida Eriksson och Sophie Wallebo var, dagen till ära, klädda i 1700-talskläder. 

– Kläderna väcker mycket uppmärksamhet och man känner sig väldigt fin i dem, berättar Frida Eriksson.

Firandet är ett samarbee mellan Ekerö kommun, Ekebyhovs slotts intresseförening och Ekebyhovs slotts vänförening. 

ANGELICA BERG

Läs också