Slumpmässiga likheter

Slumpmässiga likheter

Inför årskiftet mellan 1969 och 1970 pratas det på Mälaröarna om ett ökat bostadsbyggande och en utveckling av kommunens badplatser. Men på den mer humoristiska sidan finns en konstnärlig kvinna från Färingsö och hennes kreativa skapelser.

Maj-Britt Bartelt, hemmafru från Färentuna, gör succé på Lionklubbarnas kulturfestival i Tappströmsskolan strax innan jul 1969. Med en humoristisk och konstnärlig kollektion ”trolldockor” i storlek från tre centimeter till halvannan meter, presenterar hon bland annat en hel orkester med ”trollmusikanter”. Dockorna är utrustade med speldosor i magen, vilket gör att de ”kan låta riktigt vackert om man kan knepet att sätta igång verket.” Flera av trollen byter ägare under kvällen och det ryktas också att Sveriges television är intresserade av att låta Färentunatrollen synas i rutan, om någon författare skriver en riktigt bra trollsaga.

Fru Bartelt, som är dotter till en bohuslänsk konsthantverkare, har tidigare provat allehanda uttrycksformer vid sidan av sina dagliga sysslor som hemmafru i Sätuna, men senaste tiden har det mestadels varit troll som står på repertoaren. Varje troll har sitt eget säregna utseende. ”En och annan tror rentav att fru Bartelt har porträtterat färentunaborna hemma i sin kammare, men så är inte fallet! Skulle något troll likna en swartsjölänning är det en ren slump.” slår tidningens reporter fast.

När 1969 börjar närma sig sitt slut, är det också många lovande nyheter inför det nya året som får utrymme i tidningen. Till exempel är en ”lokaliseringsplan” för kommunens kommunala friluftsbad klar. Där framgår det bland annat att Lundhagenbadet ska utvecklas och nya bad anläggas vid Träkvista södra och Busviken. Badet vid Kärsgatan anses dock ”mindre lämpligt” och ska därför avvecklas och ersättas av en bättre plats vid Lurudden.

Det berättas också att 970 nya bostäder planeras i Ekerö kommun under de kommande fem åren. Kommunen är i en expansionsfas och under det innevarande året har 202 lägenheter uppförts, vilket är 7 fler än vad som beräknats.

LO BÄCKLINDER

Läs också