SM i Jungfrusundsskogarna

SM i Jungfrusundsskogarna

Den 25 augusti arrangeras SM i mountainbikeorientering på Ekerö. Under några intensiva timmar kommer skogarna runt Jungfrusund vara fyllda av cyklister i alla åldrar som letar kontroller.

– Mountainbikeorientering är en relativt ung sport som startades på 90-talet ute i Europa. I Sverige etablerade sig sporten i början av 2000-talet. De tävlande har en vridbar karta fastmonterad på styret och det gäller att hitta bästa och snabbaste vägvalet till banans alla kontroller, berättar tävlingsledare Peter Albinsson.

Han representerar både Stockholm MTBO och IFK Enskede som arrangerar tävlingen tillsammans med Mälarö SOK. Målet kommer vara vid Mälaröhallen och själva tävlingsarenan är i skogarna runt Ekebyhovs slott och Jungfrusund, med ett par vägövergångar.

– Stall i området är vidtalade för att förhindra incidenter då de tävlande kan komma fort på stigarna, säger Peter Albinsson.

Alla kontroller är placerade längs en stig och kartan är något rensad från de detaljer som finns på en vanlig orienteringskarta.

– I tävlingen deltar cirka 350 cyklister i varierande åldrar från 7 år upp till cirka 75 år. För den som är nyfiken på att testa sporten kommer det att finnas öppna banor. Det finns kartställ och stämplingspinne att hyra. Kravet är att man har egen cykel och hjälm.

LO BÄCKLINDER

Läs också