Snabbast att köra el-motorcykel

Hur tar man sig snabbast från stan till Ekerö i rusningstrafik? Liberalerna har testat olika sätt att ta sig till Mälaröarna en fredags-

eftermiddag.  

Går det snabbast att åka båt, bil, kommunalt, el-motorcykel eller cykla från Stockholm stadshus till Ekerö centrum? För att ta reda på svaret arrangerade Liberalerna på Ekerö en trafiktävling för några veckor sedan. De tävlande gav sig iväg klockan 15.30 en fredagseftermiddag.

– Tävlingen gick ut på att så fort som möjligt åka från stadshuset till Ekerö centrum, berättar Gunilla Lindberg, Liberalerna. 

För tolv år sedan ordnade Liberalerna en liknande tävling. Då såg trafiksituationen på Ekerö annorlunda ut. Pendelbåten gick inte då och förbifarten hade inte börjat byggas. 

– De flesta som pendlade åkte bil och det var inte så många som cyklade. Men då vann cyklisten trots att det var en vanlig cykel, ingen el-cykel, minns Gunilla Lindberg.

Idag är trafiken mer påverkad. 

– Trafikkaoset är mycket värre nu och det är en av Ekerös största frågor. 

Vinnaren i årets trafiktävling, el-motorcykeln, tog sig till Ekerö centrum på 23 minuter. Några minuter senare kom den privata båten.

– Den liknar bärplansbåten som kommer att testas nästa vår. 

Att köra bil, cykla el-cykel och åka t-bana till Brommaplan och vidare med buss tog ungefär lika lång tid, cirka 45 minuter. 

– Det gick snabbare än väntat. Just denna fredag var det, konstigt nog, inga köer på Ekerövägen. Cyklisten kom fram strax före bilen men om det varit köer skulle det nog ha blivit större skillnad. 

För pendelbåten tog resan drygt en timme. Längst tid tog det att åka med t-banans röda linje till Fittja och därifrån med buss på Slagsta-färjan. 

– Vår tävlande missade bussen och behövde lifta för att komma vidare. Det tog 85 minuter. 

Tävlingen väckte mycket engagemang i Ekerö centrum.

– Trafikfrågan angår alla. Vi kommer att behöva kämpa med trafiken många år framöver. 

ANGELICA BERG

Läs också