Sofia bjuder grannarna på träning

Sofia bjuder grannarna på träning

Det började med ett inlägg på Face-book, där stenhamrabon Sofia Sjögren erbjöd gratis utomhusträning till alla som ville. Nu samlas grannar i alla åldrar och med olika träningserfarenhet varje måndag och svettas och skrattar tillsammans.

Det är måndag och klockan är 19.30. Ett tiotal kvinnor och män står i en cirkel på gräsmattan mittemot Borgenparken i Stenhamra och gör knäböj i takt till musiken som flödar ur högtalaren intill. Stånk och stön blandas med skratt och instruktörens glada hejarop.

Initiativtagaren för de nya utomhusträningspassen i Stenhamra är Sofia Sjögren, projektkoordinator för ett konferens- och kontorshotell till vardags, men också utbildad personlig tränare med ett stort intresse för träning och hälsa. Idén till gratisträningen fick hon för att hon själv saknade träningsgemenskap efter ett drygt år i pandemins kölvatten.

– Jag är relativt nyinflyttad här i Stenhamra och har som många andra jobbat hemma under lång tid. Jag har längtat efter att få träffa människor att ha roligt ihop med.

Längtan resulterade i ett inlägg på Facebook där hon bjöd in till utomhusträning, opretentiöst och anpassat efter alla nivåer. Inlägget fick mängder av positiva kommentarer och runt tio personer dök upp till första träningspasset.

– Jag blev glatt överraskad över responsen, säger Sofia Sjögren och förklarar att passet hon leder är en timmes fyspass, som hon försöker anpassa efter olika nivåer och erfarenhet. Målet är att det ska vara enkelt, roligt och passa alla.

– Det finns inga måsten utan den som bara vill komma dit och stå bredvid är välkommen att göra det. Hälsa handlar lika mycket om att bryta tristess och ensamhet som att röra på sig, säger hon.

Annika Norlander Karlsson, 52, som deltagit i det svettiga måndagspasset hittade informationen om träningen på Instagram och kände direkt att det var rätt träningsform för henne.

– Jag har suttit hemma och jobbat i över ett år och har haft svårt att motivera mig till att träna på egen hand, så det här var perfekt för mig, säger hon, och ler stort. Planen hon har är att komma tillbaka varje måndag.

Fram till i slutet av juni planerar Sofia Sjögren att hålla sina träningspass i Borgenparken och hon hoppas att ännu fler grannar vill komma. Hennes uppmaning är lika enkel som träningen hon håller:

Kom som du är och kom hit och ha kul, det är roligt med träning.

HELEN BJURBERG

Läs också