Solsken och drottningglans

Solsken och drottningglans

Den 28 augusti var det sedvanligt strålande solsken över Ekebyhovsparken, när De gamlas dag firades för 21 gången. Drottning Silvia var på plats liksom Kalle Moreus och 200 av kommunens äldre medborgare.

Hettan låg tung över parken och det gick åt många kylda vattenflaskor när De gamlas dag ägde rum. Arrangemanget startade för 21 år sedan på drottning Silvias uppdrag, då hon ville ordna en dag för kommunens äldre där fika och samvaro varvas med sång och musik. Den kungliga glansen blev en extrabonus. Det första året firades dagen i Drottningholmsparken, men drottningen bad sedan Ekerö kommun att ta över arrangemanget för att bättre kunna anpassa det till alla de extra behov som finns kring en del av de gamla. Sedan dess har drottningen istället kommit till Ekebyhovsparken och där har det bjudits på underhållning med stora artister som till exempel Lill-Babs och Lill Lindfors. I år var Kalle Moraeus på plats och tillsammans med pianisten Benneth Fagerlund framförde han flera taktfasta låtar som drog ner applåder och jubel. Kalle Moraeus dotter Johanna Moraeus spelade dessutom fiol på ett par låtar.

Även Silviahemmets egen kör stod på scen och framförde några sånger, kommunalrådet Adam Reuterskiöld och nytillträdda kommundirektören Christina Hedberg pratade och Öysten Johannesen som tidigare arbetat i kommunen tillsammans med sina två vårdhundar Othello och Bellman, lät gästerna hälsa på hundarna.

Den viktigaste programpunkten är dock för de allra flesta deltagarna när drottningen under picknickpausen går runt och pratar med besökarna. Under nästan en timme gick hon runt och tog i hand, sa några vänliga ord eller ställde intresserade frågor till så många som hanns med.

LO BÄCKLINDER

Läs också