Sommarens stora loppisguide

Sommaren är kommen och snart börjar loppisskyltarna dyka upp i vägrenarna. Men att loppa är en konst som kräver både övning och skicklighet.

Min loppiskarriär började tidigt. Jag var nog inte mer än sju år när jag gick på loppis första gången och fick mammas och pappas tillåtelse att köpa precis vad jag ville. Det slutade med att jag kom hem med två indiska skrattduvor. Duvorna fick snart ungar och innan vi visste ordet av hoades och skrattades det på en sådan nivå hemma hos oss att min arma mor höll på att förlora förståndet, vilket gjorde att mitt första loppisfynd fick flytta vidare till en trollkarl.

Trots en halvtafflig start fick jag mer- smak på loppisar och under årens lopp har jag gått på fler än jag kan räkna. Jag har också samlat på mig många, både bra och mindre bra, loppisminnen. Men även de katastrofala minnena har tack och lov blivit roliga i takt med att åren gått och man med lite perspektiv lärt sig att skratta åt dem.

Ett sådant minne är när min äldsta dotter var liten och hennes förskola skulle anordna en loppis för att samla in pengar till nya sparkcyklar. Föräldrarna ombads att skänka saker som förskolan kunde sälja och vi hade precis flyttat så jag hade rensat ut en hel flyttlåda som jag gav dem. Direkt när jag kom till loppisen och såg loppisborden insåg jag mitt misstag. Där stod alla våra favoritgrejer, ovanliga och ganska dyra retroprylar, uppställda på rad. Jag hade uppenbart tagit fel låda från källaren och istället för lådan med bortrensat gett bort en som vi inte hunnit packa upp än!

Snabbt som sjutton och utan att avslöja för någon hur klantig jag varit köpte jag tillbaka alla våra grejer innan någon annan hann lägga beslag på dem. Det blev en fattig månad för vår familj men pedagogerna var överlyckliga över de strålande affärerna och förskolan fick många nya, fina sparkcyklar.

När nätauktionerna började komma för några år sedan, såg jag min chans att spara både tid och energi och börja göra mina loppisfynd från soffan. Det höll på att sluta i katastrof när jag var bara sekunder ifrån att ropa hem en dockskåpsvariant av Arne Jacobsens svanenfåtölj, för flera tusen, i tron att den var fullstor. Någon annan stackare, som antagligen gjort samma missbedömning som jag, räddade mig och bjöd över just när tiden skulle gå ut. Efter det återgick jag till att loppa live igen.

Mina loppismissöden till trots blev mitt stora intresse för gamla saker även mitt jobb under några år, när jag jobbade som Aftonbladet Härligt hemmas retroexpert samtidigt som jag drev bloggen Retromania, om prylar från förr. Det var en oerhört lärorik tid och de bästa tipsen från den tiden har jag samlat ihop till en loppisguide som jag vill dela med mig av till er. Hoppas att ni ska få användning av den och trevlig loppissommar till er alla.

Bästa tipsen för ett lyckat loppande

1. Är det en stationeradloppis med öppettider – häng på låset!

Loppisar är som realisationer, kommer du för sent finns det bara storlek 32 kvar.

2. Glöm inte kontanter!

Även om de flesta nuförtiden har Swish är det ingen garanti att alla har det. Se därför till att ha pluskan full med cash i olika storlek så att du snabbt och enkelt kan slå till på det du vill ha.

3. Pruta! 

Att pruta hör loppisar till, men gör det trevligt och med glimten i ögat.

 4. Gå på magkänsla

Var snabb och fundera inte så mycket. Min loppisfilosofi är: Bättre att ångra ett dåligt köp än ett bra köp som aldrig blev av.

5. Plugga på innan

Det finns många kopior därute och under lager av damm kan det vara svårt att skilja en äkta från en falsk, vad det än må vara. Plugga på om stämplar och detaljer innan du ger dig iväg. Det finns gott om information på nätet och massor av böcker om både porslin, glas, kläder och prylar.

6. Spara bilder i telefonen 

Plöj nätet på dina favoriter och spar bilder i telefonen, då blir det lätt att ta upp den och jämföra när du väl är på plats. Auktionssajter som Tradera är bra att kolla på för att skaffa sig en rimlig prisbild.

7. Lämna partner och ungar hemma 

Av den enkla anledningen att ungar alltid blir hungriga och kissnödiga vid fel tillfälle och partnern alltid har en annan uppfattning än dig om hur många vaser/väskor/ljusstakar/serviser du egentligen behöver.

8. Fråga ut 

Hittar du en fin grej förhör säljaren om dess historia. Många som säljer har god kunskap om sina saker och tycker om att dela med sig av den.

9. Leta ordentligt

Titta under borden och gå igenom lådorna. På de oväntade ställena och där ingen annan orkar titta kan du ha just ditt fynd.

10. Ät och drick ordentligt innan

På fastande mage kan vilken loppis som helst bli trist och jobbig. Ta gärna med en vattenflaska att svalka dig med i solen och helst också en fikakorg med kaffe och hembakade kanelbullar att njuta av efter skattjakten.

11. Övning ger färdighet

Som med allt annat blir du bättre på att loppa ju mer du tränar. Kanske tar det en hel sommar, eller två, men till slut kommer du märka att du har tränat upp din förmåga att hitta de små, små, små gömda guldkornen.

12. Har du svårt att se något i myllret av grejer? 

Det tar ett tag att skaffa sig loppisögon, men ett knep kan vara att ta upp prylarna och hålla dem mot en neutral bakgrund (golvet eller marken funkar bra i brist på annat) för att sedan föreställa sig dem i en annan miljö.

13. Börja samla

Ett annat sätt att lära sig att urskilja guldkornen är att börja samla på något. Om du har fokus på något speciellt är det lättare att sålla bort det som är ointressant.

14. Stirra dig inte blind efter tokfynd 

Det är inte ofta en ramlar på en Bersåservis eller kobratelefon för en tia, så förvänta dig inte det. Det gör bara att du låser dig och missar den fina vasen eller ljusstaken som du verkligen behöver.

15. Var steget före

Istället för att leta efter det som trendar just nu, leta efter det som blir hett i morgon. När alla andra är ute efter 50-, 60-och 70-talsprylarna gör du de bästa fynden bland grejer från 80- och 90-talet.

16. Enträgen vinner

Förvänta dig inte att alltid fynda. Kanske måste du gå tomhänt från fyra loppisar innan du hittar något riktigt bra på den femte.

17. Håll utkik efter privata garage- och flyttloppisar! 

Där är ofta priserna låga eftersom säljaren är angelägen om att bli av med grejerna fort.

18. Tänk på tidpunkten 

Efter helgen eller en regnig sommarvecka, d.v.s när folk har haft möjlighet att rensa är fyndchansen som störst.

19.  Se möjligheterna 

Är inte prylen exakt vad du är ute efter, kanske går den att göra om eller användas på att annat sätt?

20. Kolla igenom dina fynd noga innan du köper! 

En liten flisa eller nagg kan vara skillnaden mellan att något är värdefullt eller totalt värdelöst.

HELEN

Läs också