Sossarna och SD stora vinnarna

Moderaterna är fortfarande störst men Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är kommunalvalets stora vinnare. 

– Vi står redo att styra kommunen och den dagen kommer att komma, säger SD:s gruppledare.

Det blev kommunalvalet som till vissa delar följde trenden från valet till riksdagen. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna gick som tåget och det syntes tidigt att här var två av de riktigt stora vinnarna. Sedan kom Moderaterna starkt tillbaka och resultatet kan påverka valet efter att post- och förtidsrösterna räknats.

Socialdemokraterna gjorde sitt kanske bästa kommunalval på länge och framförallt bättre än förra valet. Partiet fick 6,5, procentenheter mer än vid kommunalval 2018, enligt valmyndighetes preliminära resultat för kommunalvalet och slutade på 21,7 procent. 

– Vi konstaterar att vi växer med nästan sju procentenheter i Ekerö och är såklart mycket glada över det. Ett massivt kampanjande, många tagna samtal och att Mälaröborna ser oss som engagerade i rätt frågor ser vi som bakgrund till framgången, säger Hanna Svensson (S), oppositionsråd i Ekerö.

Men partiet hade inte bara vind i seglen i kommunalvalet.

– Vi går markant framåt i Ekerö i samtliga tre val, trenden är än bättre här än nationellt. Vi tror att vi fick fram att vi hade ett bättre svar på trygghetspolitiken som tog in hela bilden, inte bara hårdare straff. Sedan tror vi att det var för att Mälaröborna delade vår syn på vad som är viktigt för samhället, säger Hanna Svensson timmarna efter en lång valnatt, och fortsätter:

– Vi är mycket glada och nöjda lokalt och helt fantastiskt att S blev största parti i regionvalet i Ekerö. Men ledsna och besvikna sett till centralt om resultatet håller sig.

Minst lika glada över sin 

framgång är Sverige-demokraterna. De fick 2,4 procentenheter mer än vid förra kommunalvalet och slutade, åtminstone natten till måndagen, på 13,2 procent.

– Vi gör en ökning, vilket just nu ser ut att betyda ett ytterligare mandat. Det är självfallet roligt att Mälaröborna sett vad vi gjort under förra mandatperioden. Vår ökning är väljare främst från KD, L och M, säger Jimmy Fors (SD), gruppledare och fortsätter:

– Det har nog blivit väldigt tydligt för Mälaröborna att det endast finns ett tydligt konservativt alternativ och ett alternativ som inte höftar fram sin politik.

 I veckan kommer, berättar Jimmy Fors vidare, partiet att sammanfatta sin valrörelse, för att ta med sig den erfarenheten till kommande valrörelser.

– Vi står redo att styra kommunen och den dagen kommer att komma. Vi ska se till att Ekerö kommun inte drabbas av en destruktiv socialistisk våg. 

Moderaterna har sina 

trogna väljare på Mälar-öarna och kom upp i 26,1 procent, men backade litet, 1,3 procent, mot förra valet.

 Carl Pfeiffer (M), politisk sekreterare, säger att Ekerömoderater haft en tuff valrörelse.

– Trafikfrågan har av förståeliga skäl väckt många känslor och vi är lika frustrerade som dem över den mycket besvärliga trafiksituationen, men vi kommer göra allt för att förbättra den, säger Carl Pfeiffer.

– Många trivs och känner sig trygga i kommunen och att vi är på rätt väg med att samhällsbyggnad ska kännetecknas av småskalighet.  Vi har också betonat klimat- och miljöfrågorna mycket tydligare än tidigare och sist men inte minst att kvaliteten i skolan ligger oss varmt om hjärtat.

Han säger att Ekerömoderaterna genomgått en stor förändring.

– Vi har både omvärderat vår politik och presenterat nya företrädare. Man får se detta som en resa och vi hoppas kunna återvinna förlorat förtroende och attrahera helt nya väljargrupper i framtiden. 

TONY GYLLENRAM

Läs också