Spännande julkalender

En rafflande julkalender skriven av 11-åriga Ellie Björklund från Ekerö med lokala skådespelare från Träkvista fritidsklubb sänds nu på Spotify. Inte förrän på julafton kommer den spännande upplösningen på äventyret.

Under senaste tiden har det pågått ett extra intensivt arbete i inspelningsstudion på Träkvista fritidsklubb under eftermiddagarna. Här har ett gäng fritidsklubbsbarn spelat in tretton avsnitt av julkalendern ”En magisk jul”  som släpps varannan dag fram till jul på Gårdspodden Ekerö på Spotify. Under 23 och 24 december kommer de sista avsnitten och först då får man veta hur det går för huvudrollsinnehavaren Livie.

– Man får följa en tjej som ska flytta med sin pappa, sin bonusmamma och sin bonusbrorsa och då måste hon byta skola. När hon rensar bland sina saker i den gamla skolan hittar hon en grej i en ask som gör att hon får vara med om många spännande äventyr, berättar Ellie Björklund, som både är författare och spelar huvudrollen i kalendern.

Hon är en mycket produktiv skribent och förklarar att mest skriver hon fantasy, vilket också är den genre som julkalendern passar bäst in i.

Isabell Bohman och Emilie Waldemarsson går båda i samma klass som Elli och har olika roller i julkalendern.

– Jag spelar två roller, både som en ond och en god alv och jag tycker att det är jätteroligt att vara med, säger Isabell.

Emelie, som spelar tomtenisse berättar hur ryktet om kalendern har spridit sig i den skola där de tre går och att intresset är stort för att få höra vad de har åstadkommit tillsammans med de övriga skådespelarna.

Linda Svalstedt Wiberg, utåtriktad fritidsledare, på Ekerö fritidsgårdar, är den som klipper inspelningarna, letar ljudeffekter och håller ihop själva arbetet. Att leda barnen i att spela in ljud är dock inget nytt för henne. Under fem år har hon tillsammans med ungdomar och barn som besöker fritidsgården eller fritidsklubben under eftermiddag och kvällstid, gjort Gårdspodden som blivit uppskattad långt utanför Sveriges gränser.

– Vi vet att vi till och med har lyssnare så långt bort som i Australien. I podden tar vi upp ämnen som rör allt från kärlek, glutenintolerans, relationer och HBTQ-frågor till bokstavsdiagnoser. Det är en viktig del i vårt arbete med att lyfta frågor som vi vet är viktiga att prata om för ungdomarna, säger hon.

LO BÄCKLINDER

Läs också