Städdag på Jungfrusunds marina

Städdag på Jungfrusunds marina

En lördag i mars fick Jungfrusunds marina hjälp av den ideella organisationen Rena Mälaren med att städa vattnet runt marinan.
Fjorton dykare plus repdragare och andra volontärer jobbade hela lördagen med projektet och hade vid dagens slut lyckats plocka upp totalt två ton skräp från sjöbotten, varav bland annat 30 bildäck, 390 kilo batterier, ett ankare och en komplett appledator med både tangentbord och mus.
För den oinvigde kan det låta som mycket skräp, men Fredrik Johansson, ansvarig dykare och grundare av Rena Mälaren, menar att så inte är fallet.
– Det var faktiskt en av de renaste marinor vi besökt. Att det var så pass lite skräp gjorde också att fick vi upp det mesta som låg på botten, säger han och förklarar att det många gånger är sådana mängder att det inte finns möjlighet att ta upp allt på en dag.
För Henrik Kleist, som arbetar med utveckling av Jungfrusund som område och destination var nyheterna om det förhållandevis rena vattnet glädjande.
– Vi har påbörjat arbetet med vår vision att bli ett 100 procent hållbart och cirkulärt område där vi vill kunna utnyttja de resurser som finns på plats och i slutänden bli självförsörjande. I den visionen inkluderas naturligtvis även vår hamn och dess vattenmiljö.
Rena Mälaren har bedrivit sin verksamhet sedan 2018. De utför vanligtvis en dykstädning i veckan i Mälaren, ibland fler. Att städa vattnet har flera syften. Att få bort giftiga ämnen från vattnet är förstås det viktigaste.
– Både däck och båtbatterier är vanliga fynd. Blybatterier är neurologiskt giftiga, för både människor och andra levande organismer. Ett bildäck som hamnar på sjöbotten bryts ner till mikroplaster som motsvarar plasten från ungefär 10 000 plastpåsar, förklarar Fredrik Johansson.
Men deras arbete är också att väcka opinion och Fredrik Johansson tror att en sådan här städdag kan fungera som en tankeställare för en och annan båtägare.
 – Att vi ser och agerar får dem förhoppningsvis att tänka efter lite innan de kastar något i sjön nästa gång.
HELEN BJURBERG

Läs också