Startups öppnar gårdsbutik

De är lokala, relativt nyetablerade och har som affärsidé att erbjuda mat av bra kvalitet. Nu slå Noble farming och Bonden-kocken sina påsar ihop och öppnar en gemensam gårdsbutik på Adelsö. 

Ovanför dörren hänger en handmålad träskylt med ordet “Gårdsbutik” och på handtaget dinglar en annan som förkunnar att det är öppet. Väl inne finns hyllor och kyl och frys med färska grönsaker, nyplockade blombuketter, glass och ostar i. Det ser ut som en gammaldags lanthandel och just köpupplevelsen är också viktigt för deras kunder, menar Maria Nilsson, från Noble farming, som tillsammans med Bondenkocken ligger bakom butiken.

– Vi märker att kunderna köper lite andra typer av grönsaker här än i de vanliga butikerna. Det är som att de vågar mer när de i lugn och ro får lite tid att titta och undersöka varorna ordentligt, säger hon.

Butiken är en tillitsbutik – vilket var ett villkor för de hårt arbetande företagarna att kunna öppna den – och en skylt talar om för kunderna hur de ska betala och anteckna sina köp. Varje kväll gås räkenskaperna igenom och eventuella felswishningar korrigeras.

– Vi har satt upp skyltar där vi skrivit att vi är två aktörer, men ibland hamnar ändå pengarna fel, förklarar Sophie Cook, som tillsammans med sambon Anders Rydström driver Bondenkocken. 

De båda företagen har många likheter. De är små familjeföretag, ganska nystartade, håller till på Adelsö och erbjuder hantverksmässig mat, men medan Noble farming odlar giftfria grönsaker tillverkar Bondenkocken egen ost och glass, erbjuder catering, matkurser och -events samt driver en populär foodtruck där de förädlar grönsaker från Noble farming.

Paren lärde känna varandra när de sålde sina produkter på Mälaröarnas reko-ring, men först när de båda två kom att hyra in sig på Sättra gård blommade vänskapen ut och de började samarbeta.

 – Det är supernajs att jobba tillsammans, säger Sophie och ler mot Maria.

Idén till en gårdsbutik kom efter att de båda fått otaliga förfrågningar från sina kunder. Efter en tids letande efter en bra lokal slog de den 15 juli upp portarna till sin nya butik på Sättra gård. 

Över 150 personer kom på invigningen och efter det har reaktionerna på butiken varit över all förväntan. Av naturliga skäl är de flesta av kunderna som besöker butiken stammisar och Adelsöbor men det kommer även sådana som åkt långväga.

– Många har kanske fler saker de vill se eller göra på Adelsö och då finns vi med på den listan, säger Sophie stolt.

HELEN BJURBERG

Läs också