Stig är på stridsstigen

I många år har ekeröbon Stig Ronlind, 102, gått till äldreboendet Ekgården för att äta lunch. En kombination av god mat och trevligt umgänge har förgyllt hans vardagar. När han nu istället hämtar hem sin matlåda får han betala lika mycket ändå, trots att både tillbehör och sällskap uteblir.

Förr om åren var matsalen på Ekgården full med gäster, ett 30-tal pensionärer möttes över samvaro och mat för en rimlig peng. Men när lunchpriset för några år sedan höjdes med 50 procent, från 49 till 75 kronor, tömdes den plötsligt på folk.

– 26 kronor per måltid är stora pengar för en pensionär som bara har grundpension, förklarar han och berättar att han och flera av de andra gästerna protesterade men bara möttes av beskedet att det inte gick att ändra.

Det dröjde inte länge innan nästa tråkiga besked kom. Nu var tanken att matsalen skulle stängas helt. Istället skulle utomstående gäster, som Stig, kunna köpa soppa i en annan lokal, som skulle inredas för ändamålet. Men innan man hann skrida till verket med nedläggningsplanerna slog corona dock till, matsalen stängdes utan att alternativ öppnades och alla möjligheter till samvaro dog ut.

– Det är sorgligt. Att få träffas och prata var värt mycket, konstaterar Stig.

Sedan drygt ett år går han istället och hämtar hem sin matlåda från Ekgården, dock utan varken smörgås, dricka eller kaffe till – och framförallt utan samvaro med andra – men fortfarande för samma 75 kronor.

Och han tycker att priset är märkligt. I kommunens informationsbroschyr om kostnader står att läsa att avgiften för hemlevererad mat är 59 kronor per måltid och att leverans kostar extra. Varför då priset blir 16 kronor mer per måltid när Stig hämtar den själv har han svårt att förstå.

– Det är en rimlig fråga att ställa och borde inte vara svår att svara på, säger han.

Men trots att Stig både har varit uppe på kommunkontoret, ringt och skickat brev till ansvariga har han inte fått något svar.

– Slår man ihop tiden jag suttit och väntat i telefonen blir det flera timmar. Ibland har jag blivit alldeles lam i armen av att hålla i luren.

Flera gånger har han också blivit lovad att någon ska ringa upp men hittills har ingen hört av sig. Hans känsla är att inställningen hos kommunen är att en pensionär inte är någon att bry sig om.

– De vill i alla fall inte prata med mig, säger han uppgivet.

Han har inga förhoppningar om att kommunen och Ekgårdens ledning ska ändrar på priset, men ett svar vill han ändå ha, på varför han och andra pensionärer ska betala så mycket mer än självkostnadspriset.

– Det är inte riktigt, säger han bestämt.

Martina Gereben, som är samordnare på äldreenheten i Ekerö kommun, förklarar prisskillnaden med att de som får maten hemlevererad får det som en insats i hemtjänsten. De har dessförinnan ansökt, fått prövat och beviljat ett biståndsbeslut som gör att priset per matlåda är satt i enlighet med kommunens priser. Köper man matlådan privat är priset satt av restaurangen på Ekgården som arbetar som vilken annan restaurang som helst och sätter egna priser.  

– Stig kan också ansöka om leverans av matlåda och vi skulle aldrig neka en man i hans ålder en sådan insats, säger Martina Gereben och förklarar att hans matlåda i så fall också skulle kosta 59 kronor men att han skulle behöva betala ett tillägg för leverans baserad på hans inkomst.

HELEN BJURBERG

Läs också