Stjärtnäs – Sveriges roligaste ortsnamn?

I Språktidningens tävling om Sveriges roligaste ortsnamn är Stjärtnäs på Färingsö en av de tio slutkandidaterna. Den lilla orten på Mälaröarna är också det enda bidraget på listan som är från Stockholm.

Att både Sveriges vackraste och roligaste ortsnamn ska koras i Språktidningens tävling var Sveriges radio först med att rapportera. Över femhundra bildrag kom in från tidningens läsare och i samråd med en expertjury har nu tio bidrag i varje kategori valts ut. Bland de tio roligaste finns Stjärtnäs på Färingsö. 

Men faktum är att det finns inte bara en, utan två, Stjärtnäs på Mälaröarna, en på norra och en på södra delen av ön. Lisa van Leeuwen, som bor på Stjärtnäs gård på södra Färingsö, berättar att släktgården har anor från tidigt 1800-tal. Hon är ingift i familjen som bor på gården och har bott här i sju år. 

– Nu har jag vant mig lite vid namnet, men fortfarande när man måste uppge sin adress är det lite speciellt. Många undrar om stavningen verkligen stämmer, säger hon med ett skratt.

 Var namnet kommer ifrån vet hon inte och inte heller vem som anmält det till tävlingen. Fram till den 3 januari 2022 pågår omröstningen och efter det står det klart vem som kammar hem den ärofyllda titeln, men Lisa tror inte riktigt på någon vinst för deras del.

– Det vore ju lite kul, men det fanns några andra kandidater som vi tyckte var snäppet värre, konstaterar hon.

HELEN BJURBERG

Läs också