Stölder i hem och butiker

Senaste tidens ungdomsrelaterade händelser i Stenhamra har fortsatt även under den senaste veckan och polisen rapporterar flera situationer där de fått agera.

På natten den 7 maj kastade en grupp ungdomar ägg mot en buss som stannade för att släppa av passagerare vid Fårhagsplan.

Några dagar senare stoppade två motorcykelpoliser en mopedförare på Färentunavägen med anledning av att de tyckte att mopeden lät trimmad. De provkörde den och upptäckte att den gick fortare än vad som är lagligt.

– Patrullen ringde den unga förarens förälder och berättade att de skulle rapportera olovlig körning och att såväl hen som föräldrarna skulle kallas till förhör. Mopedförarens körkort omhändertogs också, berättar Marie-Louise Mattsson, tillförordnad kommunpolis.

Den 15 maj gjorde polisen en anmälan om ”vårdslöshet i trafik” och ”olovlig körning” mot en ung A-traktorförare och ”tillåtande av olovlig körning” mot dennes pappa, efter en trafikolycka där föraren kraschat på Stenhamravägen. Föraren fördes till sjukhus. A-traktorn togs i beslag liksom en dosa för manipulation av hastighetsspärr. Även körkortet blev omhändertaget av polisen.

Vi har ju senaste helgerna haft problem med ungdomar i Stenhamra där man springer på skolans tak, kastar sten, ägg och senast en nyårsraket på väktare och ägg mot Arrivas bussar. Vi har därför från polisens sida prioriterat att vara i Stenhamra, säger Marie-Louise Mattsson, tillförordnad kommunpolis och fortsätter:

– Kopplat till motorburen ungdom har det varit två händelser. Jag önskar att dessa får ringar på vattnet bland andra ungdomar här ute på öarna som kanske börjar fundera på hur man kör och att man inte ska köra trimmat till exempel. Det är också bra att veta att man som förälder kan bli rapporterad för brottet ”Tillåtande av olovlig körning” om barnet kör trimmat.

Ett stort antal stölder har skett under den senaste veckan, både i affärer, från bensinmackar och bilar samt i privata hem.

Den 10 maj plockade två män ner en oxfilé och två wraps i en kundkorg och gick mot kassan i en butik på Ekerö. De betalade för en påse jordnötter och gick sedan ut ur butiken. En medarbetare fattade misstankar, följde efter och konfronterade männen. De ville dock inte kännas vid varandra, nekade och lämnade platsen.

Under ett dygn blev också en bensinstation på Ekerö först bestulen på en gallergrind från ett hyrsläp samt råkade ut för en smitning från en bensinnota på 782,75 kronor.

Under perioden har även stölderna av katalysatorer samt andra bildelar fortsatt runt om på Mälaröarna. Bilägare på flera olika adresser på Ekerö har blivit av med viktiga delar.

En privatperson fick dessutom både mobiltelefon och plånbok stulna från en privat fest i Skå den 15 maj.

Ett bedrägeri som skett på Ekeröleden någon gång under april månad anmäldes i början av maj till polisen. Det uppdagades då en bilägare, som inte befunnit sig i Stockholm på många år, fick ett brev med information från Trafikverket om att nästa resa som hon gör med färjan kommer att debiteras med 700 kronor då hon inte betalat för sin förra resa. Målsäganden hade inte tappat eller fått bilens registreringsskyltar stulna.

LO BÄCKLINDER

Läs också