Störst i Sverige på travhästar

Störst i Sverige på travhästar

EKERÖ | Här under vinjetten ”MN möter” låter vi Mälaröföretagare berätta om sin verksamhet och räcka över stafettpinnen till ett företag som de själva är nyfikna på. I detta nummer möter vi platschefen Johan Hellander på Menhammar stuteri.

Hur länge har företaget funnits?

– Sedan 1947 då Margareta Wallenius-Klebergs pappa, Olof Wallenius köpte Menhammar gård för att placera Big Noon, dåtidens bästa travhingst.

Hur många anställda har ni?

– Cirka 50 medarbetare på Menhammar.

Hur många hästar har ni totalt?

– Cirka 300 på hela stuteriet som utöver Menhammar gård även omfattar Granskog på Munsö och Lindby och Tofta på Adelsö. Under betäckningssäsongen så ökar antalet hästar.

Berätta om verksamheten.

– Menhammar föder upp, tränar, tävlar och säljer förstklassiga travhästar. Här bedrivs också hingsthållning, jordbruk samt en mindre köttdjursuppfödning för växelbete och för att hålla sjönära marker öppna. I mer än sjuttio år har gårdens marker varit hemvist åt ett av de mest framgångsrika och klassiska svenska stuterierna, men gårdens anor sträcker sig århundraden längre tillbaka än så. I 800 år har markerna kring Menhammar brukats.

– Det attraktiva läget vid vattnet, Ekerös närhet till staden och den bördiga jorden gör att Menhammar lämpar sig utmärkt för både hästhållning och jordbruk. På stuteriet, som utgör kärnan i Menhammars verksamhet, finns ett sjuttiotal avelsston med föl, cirka 80 ettåringar samt sex avelshingstar. Totalt på gården finns det cirka 300 hästar.  På Yttersta, som också ligger på Menhammars marker, bedrivs förstklassig tränings- och tävlingsverksamhet i travtränare Pasi Aikios regi. Här tränas såväl Menhammaruppfödda som andra hästar. Menhammar stuteri AB är ett dotterbolag till det som populärt kallas Walleniusrederierna  (egentligen Rederi AB Soya).

Är Maharajah den bästa travhästen ni haft hittills?

– Prix d’Amérique-vinnaren Maharajah är vår vinstrikaste uppfödning med över 23,5 miljoner kronor insprunget. Efter en succéartad start i avelsboxen har han nu även fått utmärkelsen elithingst, trots att första kullen är född så sent som 2013! Han blev därmed Menhammars första egenuppfödde elithingst och den första svenskfödda elithingsten någonsin. Hans sperma exporteras till i stort sett alla travländer i världen och han är sannolikt den travhingst som världen över betäcker flest ston just nu. Utöver Maharajah så finns bland andra de välkända hingstarna From Above, Nuncio och Readly Express på Menhammar.

Vilken häst blir nästa stora stjärna?

– Det vet man aldrig, men vi hoppas till exempel att hingsten Who’s Who, derbyvinnare 2018, kommer att lyckas bra i aveln.

Hur har verksamheten utvecklats sedan starten?

– Menhammars uppfödningar har under de senaste 14 åren, varje år, varit vinstrikast i Sverige.

Vad utmärker er?

– Vi vill karaktärisera oss med orden: pionjäranda, långsiktighet, kvalité, miljö- och socialt ansvar. Därutöver så är en god djurhållning mycket viktigt för oss.

Är ni en av Sveriges största uppfödare av travhästar?

– Ja, Menhammar är den största uppfödaren av travhästar i Sverige. Under de senaste åren så har vi fött upp cirka 80 föl per år och totalt, sedan 40-talet, så är det cirka 3000 föl.

Hur ser era framtidsutsikter ut?

– Vi tror att våra framtidsutsikter fortsatt är mycket goda och hoppas nästa år kunna säga att Menhammar har varit Sveriges bästa uppfödare 15 år i rad!.

Hur vill ni se Mälaröarna utvecklas framöver?

– Vi önskar att Mälaröarna utvecklas på ”ett lagom sätt” med respekt för och bevarandet av vår natursköna miljö.

Till sist, vilket företag vill ni läsa om i tidningen?

– Ica Nyckelby.

Läs också