Största flicktruppen

Ekerö IK flickor fotboll 09 har i nuläget 52 spelare och har två till på väg in. Det gör dem till en av de största trupperna i Stockholmsregionen.

– Vi kan inte med säkerhet säga från dag till dag, men vi vet att vi är en av de absolut största trupperna. Vi har också hört att vi på riksplanet sticker ut som en väldigt stor trupp och speciellt inom tjejfotbollen, berättar Peter Dahlberg, tränare.

Hur har truppen kunnat bli så stor?

– Jag är ganska säker på att det beror på den filosofi vi åtta ledare jobbar, vi ska behålla varenda unge. Det börjar alltid med att ha kul, har vi inte det blir det svårt att behålla tjejerna. Det andra vi jobbar väldigt hårt med är att tjejerna ska komma hit och verkligen känna sig trygga med gänget, med oss ledare och känna att det här är faktiskt en plats man besöker med värme. Samma sak är det runt matcherna, att man känner sina ledare och tycker att det är kul att åka på matchspel.

Vad tycker tjejerna är roligast, match eller träning?

– Det varierar lite grann, men de börjar bli mer och mer tävlingsinriktade och tycker att tävlingsmomentet blir roligare och roligare. Så det är nog match som sticker ut lite extra för de flesta. Sedan tror jag det är viktigt att inte hamna för snabbt i resultatpress och tävlingsmomentet utan göra det kul. Ofta är det min uppfattning att det är vi vuxna som driver på resultatpressen och matchningen för tidigt. Ekerö IK är en breddförening. Vi ska inte hålla på och matcha mot resultat över huvudtaget. Vår utmaning är att se till att hålla humöret uppe även de dagar det går emot resultatmässigt, säger Peter Dahlberg.

Att träna en så stor trupp är en utmaning. En annan dimension är också att de nya tjejer som börjar med fotbollen inte ska få en stress över sig att komma ikapp de andra tjejerna. De som är nya får övningar som ligger i linje med var de är och kan känna glädje i dem. 

Ett tiotal av tjejerna i F09 har varit med sedan knatteskolan.

– Knatteskolan är väldigt viktig för att komma i kontakt med bollsport och leken, inte bara fotboll utan det roliga runt omkring. Nyfikenheten och intresset kommer därifrån och gör att man sedan vill söka sig till en träningsgrupp och fortsätta.

Vad ska man tänka på som ungdomstränare?

– Jag tror att det är väldigt viktigt att se varje individ för sig utifrån den nivån denna befinner sig på och vad individen verkligen tycker är roligt. Dialogen med barnen och ungdomarna är helt avgörande för att förstå och lära sig framåt vad vi kan utveckla och förbättra, berättar Peter.

Alla tränare ställer upp ideellt och Peter har varit tränare i fem år.

– Jag har själv spelat mycket fotboll och sportat. Det här är lite grand ett sätt att ge tillbaka de underbara åren man har haft själv och erfarenheten som man kan bidra med. Den bästa belöningen du kan få det är att se glädjen i barnens ögon nere på Träkvistavallen på matcher och när vi har aktiviteter tillsammans. Det är magiskt!

EWA LINNROS

Läs också