Stort tryck efter bokutlåning

Stort tryck efter bokutlåning

Stängda gallerier, inställda bioföreställningar och uteblivna jazzkvällar – det är ett torftigt kulturliv på Mälaröarna i coronatider. När Ekerö bibliotek öppnade efter att ha haft stängt sedan drygt en månad, var det många som ville ta chansen att få välja och vraka bland böckerna igen.

I normala fall pågår det mycket inom Mälaröarnas kulturliv. Föreningen Jazz på Mälaröarna arrangerar musikkvällar både på Ekebyhovs slott och Skå festplats, den livaktiga ideella föreningen Mälaröbion visar film för allmänheten flera kvällar i veckan och i galleriet i Ekebyhovs slott byter konstutställningarna av varandra. Även om vissa av föreningarna har försökt hålla ut och anpassa sig efter nya restriktioner, så har de bit för bit stängt ner i väntan på att pandemin ska ge vika.

– Vi har hållit stängt sedan den 1 november, men vi är väldigt sugna på att börja visa film igen så snart restriktionerna lättar och det blir möjligt att öppna bion. Eftersom många filmbolag väntar med att släppa sina färdiga filmer, kommer det vara en lång lista att välja bland när det blir dags, berättar Andreas Carlsson, Mälaröbion, biografen som drivs ideellt i Erskinesalen.

Strax innan jul stängde alla landets biblioteket sina ytterdörrar och så gjorde även Ekerö bibliotek och Barnens eget bibliotek i Stenhamra. Men det betydde inte att mälaröborna slutade låna böcker. Båda kommunens bibliotek har erbjudit hjälp med att plocka ihop böcker till den som kontaktat dem.

– Vi har varit bemannade hela dagarna som vanligt och man har kunnat ringa in och beställa böcker som vi har plockat ihop. Sedan har vi antingen lämnat dem utanför dörren eller lämnat dem till ombud som har levererat hem till dem som inte själva kan komma hit, säger Britt Majgren, bibliotekarie Ekerö bibliotek.

Hon berättar hur telefonen har gått varm under hela perioden och att hon och kollegorna hjälpt till med att hitta lämpliga böcker till dem som vill ha tips. För dem som har haft behov har det även varit möjligt att låna kopiator eller dator under en halvtimme inne i biblioteket.

Måndagen den 25 januari öppnade båda biblioteken, Ekebyhovs slott och Kulturskolan igen och såväl personal som besökare var glada över detta. Trots snöovädret vågade sig ett antal besökare dit.

– Jag har väntat på att de ska öppna igen, men jag har synpunkter på öppettiderna och skulle önska att de följde tiderna som butikerna i centrum har. Jag är över 80 år och ska besöka mataffären tidigt för att undvika trängsel, så jag skulle vilja gå till biblioteket samtidigt, säger Jan Sondell, som botaniserar i hyllan med nyutgivet.

LO BÄCKLINDER

 

Läs också