Stulna kameror och vildsvinsjakt

Hittills i år har kommunens jägare fångat och avlivat 37 vildsvin på Ekerö. Då en kamera som hör till en av fällorna har stulits riskerar dock vildsvinen att utsättas för onödig plåga.

– Som tur var såg en förbipasserande att det var vildsvin i fällan och hörde av sig till mig. Annars hade det kunnat ta upp till två dygn innan vi upptäckt att kameran var stulen, berättar Robert Möller, jaktledare i kommunens skyddsjaktslag.

Annons

Han förklarar att den speciella kamouflagefärgade åtelkamera som fanns i anslutning till fällan aktiveras av rörelse på platsen och då skickar bilder till hans mobiltelefon. Det gör att ingen upptäcker att kameran är borta förrän en rutinmässig kontroll görs av fällorna, vilket sker ungefär varannan dag.

Det är nu andra året i rad som kommunens jaktlag placerar ut vildsvinsfällor för att försöka få bukt på det ökande problemet med allt fler vildsvin som rör sig i Ekerö tätort. Förra året fångades inte ett enda vildsvin, men i år har fångsten varit större. Det kan bland annat bero på att tillgången på mat i skogen inte har varit lika god i år som förra året.

– I år har vi en fälla bakom Lidl, en på Gällstaö och en vid Lurudden. Sammanlagt är vi uppe i 37 fångade vildsvin. Det är ett väldigt effektivt sätt att fånga dem på det här sättet då vi kan fånga uppåt åtta på samma gång. När man sitter på pass så brukar man bara få en, medan de andra blir rädda och springer iväg, säger Robert Möller.

Annons

Att fånga vildsvinen i en fälla innan de skjuts gör också att de kan skjutas med klenare ammunition. Detta minimerar riskerna med att skjuta i tätbebyggt område, vilket annars är ett stort problem när det gäller vildsvinsjakt.

Kameran som kostar 2 500 kronor ska nu ersättas av en ny och på samma sätt som med de övriga åtelkamerorna på Ekerö ska den monteras på en mer otillgänglig plats.

– Man undrar ju vad den som tagit kameran har tänkt ha den till. Det vore verkligen toppen om den kunde lämnas tillbaka till samma plats där den togs, säger Robert Möller.

LO BÄCKLINDER

Läs också